50 jaar geleden: van rond naar rond

Een wiel is rond, een bal ook dacht men in café Bareel in Lombeek 50 jaar geleden toen men van de wielerkoers overstapte naar de voetbalcompetitie.

We schrijven 1968, de tijd van Brigitte Bardot en Leuven Vlaams. Café Bareel ondervond dat er telkens wat minder coureurs afzakten naar de Meersstraat voor hun jaarlijkse wielerwedstrijd. Wat doe je dan, dan begin je toch een voetbalploeg! En zo gebeurde…

 

Op naar de titel

Een voetbalwedstrijd speel je niet op de openbare weg zoals een wielerwedstrijd. Dat wisten de rakkers van het eerste uur van FC Bareel ook wel en zo trokken ze op zoek. Mannen van het eerste uur: Pierre Van Der Cruys (vader van de huidige voorzitter ‘ de Skiljer Francis) Jean Pauwels, Eduard (Waar) De Vos, Jean Vernez, Jef Sergooris, Emile D’haeseleer, Ward Wambacq en Louis Verspecht. Na een paar weken al kwamen Pierre Desmaele en Jean Nevens de nieuwe bestuursploeg vervoegen.

Het werd een hechte groep vrienden die samen de heroïsche momenten van het begin meemaakten. Dit hier allemaal vertellen zou te veel de privacy schenden van bepaalde kastaars uit die periode. Feit was dat de ploeg snel populair werd en in het begin ook nog vrij veel jeugd opving die bij voetbalclub Ternat niet aan de bak geraakten. 

Naast het oude rusthuis, waar nu ook het nieuwe Sint-Carolus staat, kwamen de eerste doelen te staan, gemaakt met echte ijzeren palen. Gekregen van iemand die het niet meer wist dat hij ze had…

In de garage van Pierre Van Der Cruys kon men zich omkleden en wassen gebeurde in een ‘basseinken’ met soms warm water dat moeder Josée gereed zette. Er was nog niet echt een kantine, toch een belangrijk gegeven in het bestaan van een amateurploeg! Gelukkig kon men zijn dorst lessen in de fameuze bierkelder onder café Bareel. In 1974, zes jaar na de stichting van de club schreef men zich in bij het Sportverbond Brabant. Niet zomaar om mee te doen, neen men behaalde meteen een eerste titel. Eerste trainer, speler en kapitein Jean Pauwels zag dat het goed was.

 

Op weg naar de Broekstraat

Omdat het eerste terrein soms wateroverlast kende en de ploeg het niet zo direct zag zitten om over te schakelen op de zwemsport, vond men een nieuw terrein rechtover Mie Bietap aan de Meersstraat. Maar op die gronden plande men een verkaveling zodat een nieuwe verhuis zich opdrong.

Zo een stuk grond is niet makkelijk te vinden, sommige bestuursleden werden er al moedeloos van. Maar Jean Pauwels die via zijn duivensport Virginie de Brabander en haar zoon Jean D’Haeseleer kende, wist via hen een nieuw terrein te huren op de huidige locatie aan de Broekstraat in Lombeek. De clubleden bouwden er zelf een echte kantine en de noodzakelijke sanitaire voorzieningen. 

Op dit ogenblik heeft FC Bareel drie ploegen (A,B,C) en zowat 80 spelers en twaalf bestuursleden. Francis Van Der Cruys is voorzitter, Marc Faes is penningmeester en Marc Gochet doet het secretariaat. Over die 50 jaar gespreid behaalde Bareel 15 kampioenentitels met de drie ploegen en telt men inmiddels meer dan 300 oud-spelers die  in het kader van dit 50-jarig bestaan allemaal geïnventariseerd worden.

Al sinds 1972 organiseert de club zijn legendarisch mosselfestijn. Al is het aantal eters en helpers in al die jaren wel zeer spectaculair toegenomen.

De eerste ploeg speelt nog regelmatig kampioen in de eerste afdeling Vlaams-Brabant/Oost-Vlaanderen van voetbal Vlaanderen (voorheen KVV). De ploegen B en C treden aan in de vierde afdeling. Sinds kort is er ook een veteranenploeg.

26 mei organiseert FC Bareel een heus mini-festival voor deze 50 jaar met heel wat bekende zangers en acts, maar daarover krijgen jullie later meer te horen.

 

Belleman

 

 

Onderstaande foto: Marc, Jean, Francis, Gaston en Niels.