Boer en voetballer, een druk bestaan

Boer Raf van de Wambeekhoeve is druk met de vers gemaakte boter als Belleman binnendwarrelt. We zijn op de Wambeekhoeve, een producent van ware hoeveproducten die zijn terechte plaats op de markt heeft veroverd. Een luisterend Bellemanoor met een kaasje tussendoor…
 
Geen kleintje
Vijf jaar is Raf als hij voor de eerste maal alleen de “Schäffer” bestuurt, een kleine tractor die het voeder tot bij de koeien brengt. Papa Guy Van der Mijnsbrugge heeft het voldoende voorgedaan, het is de beurt aan de zoon. Negen is hij nu en bezeten door alles was met de boerenstiel te maken heeft zo vertelt me mama Els Debast. De opvolging op de Wambeekhoeve is verzekerd en vergeten we niet: er is ook nog Kurt, de jongste telg nog maar 3,5 jaar oud. Kurt moet dus nog een jaartje wachten vooraleer hij alleen achter het stuur van de tractor mag kruipen…
 
Raf weet beter dan mama hoeveel koeien het bedrijf telt: 470! Hiervan worden er zo een 200 dagelijks gemolken. Voorlopig kunnen er veertien koeien tegelijk gemolken worden. Boer Raf denkt dat het sneller zal kunnen met de melkcarrousel die er binnenkort komt.
Het melken begint om 6u30 en duurt tot 11u30, opruimen en ontsmetten van de installatie inbegrepen. De dieren krijgen voornamelijk voeder dat zelf geteeld wordt op de eigen landerijen.
Deze melkplas wordt grotendeels opgehaald door Belgomilk. De rest wordt ter plekke verwerkt tot allerlei smakelijke producten die vlot hun weg vinden naar de bewuste consument. Deze vindt nog steeds zijn weg naar de Wambeekse Massestraat al is het met de ingrijpende grond- en wegenwerken niet altijd even gemakkelijk geweest. Eind mei moet de ellende achter de rug zijn.
 
Geen haar in de boter
Belangrijk in dit productieproces is de rauwe melk. Dit vereist een grotere hygiëne dan gepasteuriseerde melk. Het voordeel van rauwe melk is dat men meer smaak krijgt, zelfs jonge kaas van de Wambeekhoeve heeft al veel smaak.
Het aanbod is de laatste jaren nog uitgebreid. Half harde kaas die in sneetjes kan verwerkt worden heeft net als de andere kazen de Wambeekse natuurkaas als basis. Vader Guy ging voor het maken van harde kazen op stage in Soignies en Galmaarden (Daniël Terrein). Naast de natuurkaas is er ook de kruidenkaas te koop (look, paprika, basilicum). In het seizoen komt hier ook nog een notenkaas bij.
Ook is er kaas met drank. De kaas wordt dan een drietal weken gerijpt in lambiekbier of in rode merlotwijn. De Chaumeskaas Saint-Rémy die de Wambeekhoeve produceert verwijst naar de opa van Bart en naar de patroonheilige van Wambeek Sint-Remigius.
Een lokale Boursin op basis van platte kaas en een drogere fetakaas vervolledigen het aanbod.
Voor de lekkerbekken is er ook nog chocomousse, chocoladepasta, rijstpap, roomijs, yoghurt, vlaai en wafeltjes. Je begrijpt dat Belleman er wat langer heeft gezeten dan normaal…Het beste van Pajotse bodem voor je neus, weersta daar maar eens aan!
 
Raf begint tijdens ons gesprek de verpakkingen klaar te maken voor de vers gekarnde boter. Een fantastisch product dat een grote afname kent. Het gaat immers om rauw melkse boter met heel veel smaak, dit vind je niet meer overal.
 
Een druk bestaan
 
Raf heeft veel hulp van zijn twee ervaren assistenten papa Guy en mama Els, Kurt moet nog even wachten. Lotje, Pip, Bob en Frits zijn de vier honden (collies) die Raf helpen om de soms koppige koeien opnieuw in de rij te krijgen. Een werkje dat met deze zware dieren gevaarlijk kan zijn.
 
Belleman hoort dat Raf ook voetbalt bij KFC Wambeek. Hij is blijkbaar multi inzetbaar op het veld, voetbalveld bedoelt Belleman. Fier vertelt hij dat hij vorige week nog scoorde met het hoofd! Ganse dagen buiten en aan het werk, geven hem veel kracht die Raf ook bij het voetbal van pas komt. Dat Raf sterk is mocht ook zijn onderwijzer recent ondervinden: Raf tilde hem van de grond…
 
Op de vraag van Belleman “wat wil je later worden?” wordt het even stil. Profvoetballer of boer? Misschien wordt het wel ingenieur of veearts? De tijd zal het uitwijzen er ligt nog een leven voor hem.
 
Belleman