De jongste van den hoop…

“Hoop” kan je op twee manieren interpreteren? Mee? Allez vooruit dan!

Arno de Paepe was pas 18 in 2012 toen ‘nonkel’ Sven aan zijn mouw kwam trekken om mee op de N-VA- lijst te staan voor de Ternatse gemeenteraadsverkiezingen. Zijn resultaat van toen bracht hem op de vierde opvolgersplaats.

Arno was niet meer zo bezig met de lokale N-VA-werking tot Hilde De Backer om persoonlijke redenen, de gemeenteraad verliet en het plots zijn beurt was om politieke verantwoordelijkheid op te nemen. Het was even twijfelen, maar uiteindelijk ging hij ervoor: hij zetelt als jongste raadslid in Ternat. Hij is nog politieke wetenschappen (UGent) aan het studeren en dit deed hem twijfelen om de stap te zetten, samen met de vraag:” Is dit hoe ik me wil profileren?” Voor hem is zijn nonkel Sven De Paepe, de fractieleider van de lokale N-VA, een voorbeeld.

Tijdens zijn eerste gemeenteraad werd Arno meteen geconfronteerd met het verkeersplan van Ternat, één van de moeilijkste dossiers die de gemeente kent. Er kwamen heel wat opmerkingen, ook van zijn eigen fractie. Het wordt uiteindelijk een onvruchtbare discussie die wordt afgesloten terwijl je hoort en voelt dat er heel wat anders over gedacht wordt, zo zegt Arno.

Voor hem zelf is praten en overleggen over mogelijkheden en alternatieven een absolute must en de essentie van het politieke bedrijf. De lokale middenweg laat ons maar stellen. Of dit overleg altijd een ernstige kans krijgt is voor hem een prangende vraag. Aan politiek doen is voor hem een eigen visie in overleg proberen te vertalen naar de werkelijkheid. Hij stelt vast dat de visie in het dagelijkse politieke bedrijf soms op het achterplan verdwijnt, als ze er al geweest is.

Als oud Chiro lid van Lombeek en ex-speler van volley Kruikenburg kent hij heel wat volk. Zijn dj-werk maakt hem ook wat bekender bij de lokale jeugd. Niet dat dit zijn bedoeling is maar als extra bekendheid is dit toch maar meegenomen.

Op het moment van ons gesprek stopt hij pas met studeren voor die dag, samen met nog andere jongeren in de lokale bib. Hij was ook net klaar met een twaalf weken durende stage op het kabinet van minister-president Bourgeois. Vanuit dit kabinet kon hij mee de hort op naar andere kabinetten voor inhoudelijke dossiers van de Vlaamse Regering. Een rijke en aparte ervaring. Voor zijn eindwerk volgend jaar opteert hij voor het thema “lokale participatie”, een stevige en belangrijke kluif die hem nuttige inzichten kan brengen. Misschien kan hij er nog iets mee aanvangen in Ternat?

Eerst komen er nog de belangrijke gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Zoals vele andere Ternattenaren is ook Arno benieuwd wat deze gaan brengen. Ze zouden een daadwerkelijk breekpunt kunnen betekenen in de Ternatse politiek.

Laat ons hopen dat de vernieuwing er niet alleen komt in naam maar ook in een beleid waar visie uit spreekt. Een visie die rekening houdt met alle inwoners en niet alleen met de vanzelfsprekende vriendjes. Dit laatste zinnetje is voor conto van Belleman, alhoewel het een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn voor iedereen die oprecht aan “echte” politiek doet.

 

Belleman