De mister propers van Ternat

Ga maar even zitten want Belleman gaat hier een ernstig en seksueel discriminerend vooroordeel uit de wereld helpen. Tijd voor een klein maar niettemin nuttig verhaal.

Jullie denken dat vrouwen de boel proper houden en opruimen? Niets daarvan of tenminste toch niet altijd. Is het ook geen teken aan de wand dat men spreekt over mister proper en niet over madam proper?

Mijn wat gedurfde stelling wordt bevestigd door het fantastische werk dat in Ternat wordt geleverd door 5 mannen. Vijf mannen, geen vrouw, die Ternat de week door verlossen van het zwerfvuil dat mensen zomaar weggooien.

 Je hebt deze opruimers  zeker al langs de straatkant aan het werk gezien in hun opvallende oranje veiligheidskledij. Met een kleine grijptang in de ene hand, een witte vuilniszak in de andere. Deze witte zak wordt, eenmaal vol, langs de straatkant gezet en nadien door collega’s met de vrachtwagen opgehaald.

Van de ploeg opruimers die in 2004 begon, zijn er nog twee overgebleven, drie ‘nieuwe’ mannen vervoegden sindsdien de dienst. En ze hebben hun werk!

2804 zakken zwerfvuil werden in 2015 van de straat gehaald, zonder het omvangrijke sluikstorten te tellen dat soms nog apart dient opgeruimd door de gemeentelijke diensten. Zijn wij Ternattenaren dan toch dergelijke vuil mensen of is het eerder de mentaliteit dat het openbaar domein onze zorg niet hoeft? Beeld je even in dat al deze zakken niet zouden worden verzameld en we dit vuilnis langs de straat laten liggen. Enkel nog maar sinds 2004 betekent dit het volume van 30844 vuilniszakken! Hallucinant? Reken maar wat een berg, het zou er lief uitzien in Ternat!

Rare dingen vinden deze mannen langs de Ternatse straten. Vuiligheid allerhande, een kapotte tv, plastic en spullen waarvan men soms zelfs het nut nog niet mag vermoeden. Een van de strafste gevonden zaken was een brandkoffer zo zwaar dat er ander materiaal diende opgeroepen om weg te krijgen. Over de inhoud van de kluis zwijgen de mannen wijselijk…

Als ik ze passeer terwijl ze bezig zijn met hun nuttig werk, zeg ik goeiedag of toeter even. Zie het maar als een bedanking en respect voor hun werk. Misschien denk je best even aan hen bij het volgende blik of papiertje, neem het mee naar je vuilnisbak thuis.

De brandkoffer breng je voortaan best meteen naar het gemeentelijk arsenaal, mag nog inhoud bevatten.

Op de foto zie je drie van de vijf mannen, rechts herken je Luc Verbeken die hun werk coördineert.

Belleman