Denken, durven en doen… de firma De Meuter

Wie dit Ternats bedrijf niet kent, heeft de laatste 40 jaar op een andere planeet gewoond of is nog maar pas geboren. Een verhaal van ondernemen ‘pure sang’ door twee onafscheidelijke broers uit Lombeek. Een inspirerend verhaal, overtuig je zelf! 

Van klein naar groot

Begonnen als lilliputter, nu een gereputeerde reus in hun sector. Maar dan wel geen reus op lemen voeten, Gaston en André De Meuter blijven immers te allen tijde met beide voeten netjes op de grond. Laat de bling bling maar aan de anderen, in hun wereld dient er gewerkt.

Hoewel ze beiden al recht hebben op een volledig pensioen (sic…) werken ze 12 tot 14 uur per dag. Zaterdag en ook zondagvoormiddag zijn beide broers ook te vinden in hun bedrijfsgebouw in de zone die we in Ternat voor het gemak de zone De Meuter noemen. André noemt het tijdens ons gesprek lachend een ziekte die je niet gerust laat. Op de lauweren rusten kan nog steeds later.

Vader Rufin De Meuter aan de Heidestraat in Lombeek heeft vijf zonen (Gaston en André hebben ook alleen zonen). Roger, Raymond en Richard gaan andere wegen op, maar Gaston en André zien mogelijkheden in het kleine bedrijf van vader. André heeft na zijn korte periode aan de Leuvense unief al van moeder te horen gekregen dat er brood op de plank dient te komen. Anders gezegd: komaan hé manneken aan de slag. Hij trekt naar Brussel naar het Laatste Nieuws. HLN wil van zijn eigen transport vanaf en de zaak  uitbesteden. André is kandidaat. Met een bescheiden vijftonner gaat hij aan de slag en levert hij elke dag kranten. Zijn ronde leidt hem door Vlaanderen tot in Diksmuide. Als André terug thuis komt na 52 stops, heeft hij 350 km op de teller. Moeder kan niet zeggen dat haar zoon op zijn krent blijft zitten, zijn kost en inwoon is verzekerd.

Vader Rufin is regelmatig ziek, hij overlijdt in 1978 op 71 jarige leeftijd. Negen jaar eerder in 1969, stappen beide broers mee in de nieuwe PVBA (voorloper van de BVBA). Boekhouder Frans Van Bleyenbergh heeft de familie de raad gegeven dergelijke vennootschap op te richten. In 1977 wordt het de NV G&A De Meuter. Staat de G en A voor grond- en afbraakwerken of voor Gaston en André, waarschijnlijk dit laatste…

De bakelieten telefoon

Een klein bureautje achter de ouderlijke woning in Lombeek en een zwarte bakelieten telefoon. Je kunt het je moeilijk voorstellen: vier kleine tientonners die elke dag wachten op vracht, rare momenten als je de drukte van de firma vandaag bekijkt. De broers zien mogelijkheden en gaan er met open vizier op af.

Deze stijl van zaken doen en de directe omgang hebben ze nog steeds, het legt hen geen windeieren en maakt dat ze nog steeds overal met opgeheven hoofd mogen komen.

Denken, durven en vooral doen, het lijkt een slagzin voor de firma De Meuter die de tijd trotseert. In 1971 trouwen de beide broers en ze kopen meteen twee Mercedes-camions. Twee tegelijk …vader Rufin ziet al het failliet hangen! Een jaar later komt de eerste grote kraan op het terrein aan de Heidestraat. Odette (vrouw van André) en Ingrid (echtgenote van Gaston) worden beiden ingeschakeld om brieven te tikken. Voortaan doet De Meuter naast transport ook afbraakwerken. Heroïsche tijden als ze er beiden nadien op terugkijken. Elke dag vormt een nieuwe uitdaging maar je moet vooruit want er dient geld binnen te komen zodat de vrees van Rufin geen werkelijkheid wordt. Neen, failliet draaien ze niet!

We zijn inmiddels bijna 48 jaar verder. Een kleine hapering komt er als de firma in 1997 wordt verkocht aan de groep Suez (Electrabel-Tractebel). André en Gaston blijven hun werk doen zoals afgesproken maar ze ondervinden dat het toch niet hetzelfde is. Daarom besluiten beiden in 2002 de zaak opnieuw in te kopen. Het is meteen een garantie voor de lokale tewerkstelling waar ze zich zorgen over hebben gemaakt. De Meuter diversifieert verder en blijft niet alleen bezig met grond- en afbraakwerken. Er komen vergunningen voor het ruimen van asbest, bodemsanering. Recycling wordt een topper met de eigen breekwerf in Grimbergen.

Een lange lijst

Ze verwerven een VCA-certificaat wat staat voor een strikt veiligheid, gezondheid- en milieubeleid. Beide broers beseffen dat hun sector in tijden van duurzaamheid een voortrekker kan zijn in een ecologische wereld.

Naast de investeringen in aangepaste zware machines heeft de firma De Meuter ook steeds veel belang gehecht aan zijn personeel. Er werken al wat zonen met succes in het bedrijf, zodat de continuïteit verzekerd is. Het is opvallend hoe de beide broers complementair zijn. Gaston staat kort bij het personeel en hanteert een eerlijke no-nonsense stijl die rendeert. André heeft al die jaren samen met Gaston een enorm adresboekje uitgebouwd.

Nog steeds gaan ze op een heel open en directe manier om met hun klanten, een stijl die blijkbaar zeer geapprecieerd wordt als je de vele grote projecten bekijkt in al die jaren. Een kleine greep uit de ellenlange lijst: de sloop van de viaduct van Koekelberg, de vele grondwerken voor de Brusselse kleine ring, de sloop van de grote Martinibuilding op het Rogierplein. Nadien volgen nog de Lottotoren, de financiëntoren en de Madoutoren. Een voetbalstadion is voor De Meuter niet veilig: het stadion van Anderlecht, RWDM en Standard leggen ze tegen de vlakte. Een ander opvallend werk is het strippen van het Berlaymontgebouw. In de zware industriële sector kennen ze een doorbraak met grote projecten voor SCK Mol en Belgoprocess in Mol, Electrabel in Schelle en DSM in Geleen (Nederland). Bijgaande grappige foto toont Roland Van Wilder op een olifant, een reclamestuk dat hij ontdekt als hij de fabriek van Côte D’or neerlegt. Roland werkt sinds 1976 voor de firma en is nu recent met pensioen.

Het is een lijst van werken die nog verre van klaar is, zeker als je het aanstekelijke enthousiasme ziet waarmee beide broers dag in dag uit aan de slag gaan. The never ending story, er dient immers gewerkt want als ondernemer zijn ze tevens een belangrijke werkgever in de regio.

 

Belleman