Devenderp, in hart en nieren...

Devenderp of in algemeen Nederlands Overdorp maakt deel uit van Wambeek, samen en toch wat apart. Apart is ook het verhaal van Chris Cools en Greet Vanvaerenbergh, de uitbaters van het nieuwe café Devenderp, het vroegere café “Bij Paula”.

Chris heeft bij de geboorte slechts één nier. Dit vormt lange tijd geen probleem. Hij is actief als voetballer en trainer in de directe omgeving. Voetbal is nog steeds een passie. Zowat tien jaar geleden echter begint die ene nier wat minder te functioneren en geleidelijk aan evolueertzijn toestand naar nierinsufficiëntie. De nier werkt dan onvoldoende iets wat uiteindelijk leidt tot dialyse, een prangend probleem waarmee heel wat mensen geconfronteerd worden.

Chris heeft nog geen dialyse nodig maar toch lijkt het aangeraden uit te kijken naar een donornier. Hier komt het aparte verhaal van Chris en Greet. Greet heeft steeds gezegd dat als het ooit zo ver komt, ze wil laten onderzoeken of haar nier niet geschikt is. Sinds begin van dit jaar tonen allerlei proeven aan dat de nier van Greet echtgenoot Chris kan helpen, een uitzonderlijke toestand want voor zo een transplantatie dient voldaan aan vele voorwaarden.

Ook psychologische tests dient Greet hiervoor te doorstaan. Wat ga je doen als je nu een nier afstaat en op termijn dient je kind geholpen? Een directe vraag die je wel even doet stilstaan. Nu loopt alles goed binnen de relatie hoe ga je reageren mocht het op termijn minder goed gaan en je hebt dan je nier afgestaan? Doe je dit wel vrijwillig? Opmerkelijke vragen waar Greet een duidelijk antwoord op geeft want de transplantatie wordt goedgekeurd zowel fysisch als psychisch.

22 september is het zover, beiden melden zich in Gent voor de ingreep. De dag nadien wordt bij Greet ’s morgens een nier weggenomen. Deze ligt beschikbaar in speciale koelvloeistof als Chris ’s middags wordt geopereerd. Alles verloopt naar wens hoewel Chris zich de ernstige pijnen en de verdoving op intensieve zorgen nog duidelijk voor de geest kan halen. Greet herstelt vlugger, Chris heeft het veertien dagen echt moeilijk. Al na één week zijn ze opnieuw thuis maar het vraagt toch nog vijf à zes weken vooraleer alles opnieuw in de “normale plooi” valt.

Verbonden voor het leven letterlijk en figuurlijk, zo zou je voortaan hun relatie kunnen noemen. Een niet alledaags verhaal dat voor hen blijkbaar vanzelfsprekend klinkt…

Intussen wordt er niet stilgezeten en openen ze 1 december hun nieuwe café “Devenderp” in het huis waar vroeger de moeder van Chris, Paula haar café had. Overdorp heeft altijd veel cafés en “pottenhuizen” gehad: “Charly”, “De Trappekens op” maar er is na het sluiten van café “Paula” geen herberg meer voor de dorstigen uit de buurt. Er wordt dus uitgekeken naar de opening van café “Devenderp”. De klanten vinden snel hun weg. Vertrouwde klanten van café “ De Brigge” volgen hun cafébaas, nieuwe klanten komen benieuwd kijken, aldus Chris en Greet.

Chris gaat de oude bollebaan herstellen zodat de stekbolling opnieuw kan plaatsvinden. Een terras moet er komen net als een veilige kinderspeeltuin achteraan, voor elk wat wils. Maandag 26 organiseert klant Amedé er een Kerstwandeling met nadien soep en boterhammen. Devenderpkermis op 17 juni is voor het café historisch belangrijk. Vroeger werden er ter plekke nog koersen georganiseerd en zelfs een cyclocross. Daarvoor is het nu nog wat vroeg maar er wordt nagedacht in Overdorp!

Ook de klanten uit de directe buurt denken mee. Het is voor hen de kans om de traditie van Devenderp nieuw leven in te blazen. Over blazen gesproken voor sommigen biedt het nieuwe café hen de mogelijkheid om te voet naar huis te gaan, geen gedoe met alcoholcontroles. Ik hoor er zelfs een klant zeggen dat het café, wat hij eerbiedig het “kiltiercentrum” noemt van Overdorp, op “gepaste waggelafstand” ligt van zijn huis…

Er staan Chris en Greet nog fijne tijden te wachten, ze gaan zich niet vervelen.

Belleman