Je fruit en groenten binnen handbereik

Zelf je fruit en groenten telen vergt een inspanning. Niet iedereen is hiertoe bereid of beschikt over de noodzakelijke tuin. Mijn adagium: “als onzen Heer had gewild dat we de grond bewerkten, had hij die op werkhoogte gezet een 1,20 meter van de grond …’ laat ik hier achterwege. Iedereen wil vers, liefst ook nog bio. In Ternat is dit geen probleem: de Plukplek van Dorothea, een “bio-boerin” die sinds vorig jaar haar eigen duurzame oogst aanbiedt, zorgt voor jou. Je moet wel bereid zijn om zelf te plukken. Een aangename rustgevende bezigheid, ik kan het je verzekeren.

Als ik naar de Heirbaan rijd, waar de Plukplek zijn tweede oogstseizoen start, ligt het veld er verzorgd bij onder een stralende zon. Het plaatje lijkt wel een uitnodiging om te beginnen tuinieren! Ik vind Dorothea achteraan in de serres waar ze tomatenstruiken opbindt en basilicum uitplant. Haar grote hond ontvangt me zoals het hoort: met een verwelkomend geblaf.

De drukke steenweg is ver weg in deze heerlijke oase. Aan alles zie je dat hier met verstand van “boeren” gewerkt wordt. Ik zie al de eerste stekelbessen, de verse look en heel wat andere planten en struiken die niet kunnen wachten om binnenkort de plukgrage handen van de klanten te gaan voorzien van al dat gezonde lekkers.

Dorothea is niet aan haar proefstuk met deze grote akker. Ze werd bio-ingenieur en volgde nadien nog een tweejarige opleiding voor biologische landbouw.  Ze heeft ook een aantal jaren gewerkt bij bio-boer Luc Pauwels (Biobees) en ze volgde stages in binnen- en buitenland. Ze had met haar Koutertuintje in 2014 een heus proefproject lopen in het hart van Ternat. Ze ging dus zeker niet over één nacht ijs, een minder toepasselijke uitdrukking in deze.

In haar tweede werkjaar gaat ze met haar bedrijf volop voor de volledige omschakeling naar biologische cultuur. Hiertoe krijgt ze aangekondigde, maar ook onverwachte controles van de overheid. Enkel zo kan Plukplek het definitieve bio-label verwerven. Voor het oogstseizoen 2018 mogen de producten reeds als bio in omschakeling verkocht worden.

Zelf ging ik vorig jaar al een paar keer langs om groenten te halen en lekkere bessen. Vooral de confituur van mijn zelf geplukte frambozen met weinig toegevoegde suiker was thuis populair.

Duurzame landbouw, geen ijdel begrip!

Het is de bedoeling om gezond en smaakvol voedsel te telen met de nodige zorg voor mens, dier, plant en planeet. Het moet immers de volgende generaties ook toelaten om gezond en rijk voedsel te produceren. Vier belangrijke beginselen dienen hier gerespecteerd: gezondheid, ecologie, billijkheid (fairness) en zorg. Zo werkt Dorothea met biologisch zaad, het plantgoed komt grotendeels van De Loods, een bedrijf dat uiteraard biologisch werkt op maat.

Bij dit alles streeft de pluktuin er ook naar om rendabel en economisch autonoom te zijn. Noemt het maar een eerlijke prijs voor producent, consument en het milieu. Ze mocht in 2016 met haar businessplan de Bizzbuzz Award (een erkenning voor maatschappelijk verantwoord ondernemen) ontvangen uit handen van Minister Muyters.

Waarom zelf oogsten?

Dorothea geeft een aantal redenen waarop je best zelf komt oogsten: Je houdt van de volle smaak van supervers en rijp geoogst fruit en groenten. Je wil minder verpakking, transport en voedselverspilling. Je stelt een aanspreekbare producent op prijs en gunt deze een eerlijke prijs. Zo zijn er nog heel wat redenen te verzinnen die een bezoek aan Plukplek rechtvaardigen, aldus Dorothea.

Uit alles wat ik zie komt één ding duidelijk naar boven: deze jongedame weet goed waar ze mee bezig is, laat daar geen twijfel over bestaan. Ze hoopt op een rustige groei, niet alleen van haar groenten en fruit maar ook van haar cliënteel.

Ze staat zelf voldoende met haar beide voeten op de (akker)grond om te beseffen dat er nog een weg te gaan is. Zweven is niet aan haar besteed, dromen daarentegen wel…Maar dan wel een droom die werkelijkheid wordt en waar iedereen beter van wordt: consument en producent.

Op haar site plukplek.be en haar Facebookpagina kan je volgen wanneer bepaalde groenten en fruit beschikbaar zijn. Handig voor wie wil eten volgens het seizoen. Lees op deze digitale pagina’s ook de praktische tips als je zelf komt oogsten aan de Heirbaan in Ternat.

Vertel het niet aan iedereen maar deze tuin is een echte aanrader: de grond staat er op werkhoogte…JJ

Belleman