Klein?

Onze buitenlandse correspondent voelt zich geïnspireerd door de sanitaire crisis. We geven hem graag zijn forum. Je zal merken dat zijn visie verder gaat dan de Heerlijkheid Devenderp, ook al biedt dit goed gelegen gebied heel wat mogelijke voordelen.

Belleman

Klein.

Mijn dochter zit op kot in Gent. Ze huurt een kot dicht bij de lesplaats, wat handig is. Het is niet nieuw maar wel proper en warm en ze deelt een toilet, een douche en occasioneel een flesje wijn met een paar andere kotgenoten (of zijn het lotgenoten?). Het is er fijn wonen, zegt ze, maar het is wel wat aan de kleine kant.

“Ach, wat is klein?” antwoord ik haar. “Dat is allemaal relatief als je het vergelijkt met andere behuizingen. Op de Kaaimaneilanden heeft bijvoorbeeld een doorsnee appartementsblok vijf verdiepingen. Op dat adres staan meer dan tachtigduizend domicilies geregistreerd. Je moet niet vragen hoe klein de kamertjes daar zijn en hoe kort deze sukkelaars op mekaar leven.”

De gewiekste lezer heeft natuurlijk door dat het hier voornamelijk gaat over domicilies van vennootschappen en holdings. De mensen die daarachter schuilgaan wonen waarschijnlijk niet in deze koterij en betalen ook niet graag belastingen. De pientere lezer weet ook dat er zo veel adressen bestaan op vele locaties.

De reden waarom ik dit vertel is de volgende: op het einde van de Heerlijkheid Devenderp, tegen de grens met Borchtlombeek, ligt een strook grond die door de autochtone bevolking ‘tennevrau’ wordt genoemd. Dat is een verbastering van ‘tiendenvrij’ (dit is authentiek!). Zoals jullie weten werden vroeger de belastingen geheven in ‘tienden’. Op alles wat op deze strook grond werd gewonnen moest dus geen belasting betaald.

Ik vraag mij nu af of deze middeleeuwse regelgeving nog altijd van kracht is? Als dit het geval is kunnen wij daar met de Devenderpenaars domicilies verhuren aan rechtspersonen die, zoals op de Kaaimaneilanden, graag wat belastingen ontwijken. A rato van nog maar € 500 per jaar maal pakweg tachtigduizend domicilies levert dat toch al snel de mooie som op van 40 miljoen euro per jaar. Daarmee kunnen wij al eens een barbecuetje geven!

Of misschien moet iedereen gewoon eerlijk zijn belastingen betalen, dan kan iedereen van tijd tot tijd een barbecuetje geven …

Jos Delcourt

Buitenlands correspondent Belleman