Koe of stier?

Onze Voorzitter begint zich te vervelen. Waarom ik dit denk? Volg maar eventjes volgende scène.

Zoals elke morgen zit hij samen met Angèle voor het ontbijt. De wat versleten toile cirée van de keukentafel is rijk gevuld: zelfgemaakte confituur (drie soorten), jonge kaas, speculaas, havermout, yoghurt en…”la vache qui rit”! Dit laatste is pure nostalgie want sinds zijn kindertijd, inmiddels al wat jaren geleden, stond dit product op tafel. Hij is nog net geen aandeelhouder van dit bedrijf.

Hij schreef ooit een brief om te melden dat het koordje om de doos te openen beter kon en het bedrijf paste binnen de week zijn product aan. Een illustere klant stoot je niet voor het hoofd. Nu was het wat anders dat bij hem opkwam in verband met zijn geliefde smeerkaas.

Waarom staat hier een vrouwelijk beest op het doosje met oorringen en beaat lachend? Vroeger vond hij dit plezant zo een vrolijk beest in het ochtendritueel van het ontbijt. Nu vindt hij het denigrerend ten opzichte van de vrouwelijke afdeling van onze samenleving. En die naam “vache” heeft die geen negatieve bijklank, met de gepaste intonatie kan het dienen als scheldwoord?

In zijn brief die hij wou schrijven zou hij “taureau”, stier voorstellen. “Le taureau qui rit” maar dan moet het beeld op de doos natuurlijk veranderen, een stier oogt niet zoals een koe. En deze verandering zou kunnen overkomen als een mannelijke machtsgreep, ook niet de bedoeling in deze gender neutrale tijden.

Angèle kent haar ventje, excuseer onze grote roerganger. “Heb jij niets anders om handen dan deze bijkomstigheden?” vroeg ze zich luidop af. Onze illustere die dergelijke opmerkingen niet gewoon is als hij doet alsof hij nadenkt, antwoordde ”Wat moet ik anders doen? Heb jij een voorstel?”

Dat had hij geweten! “Laat die koe maar even rusten en kom met mij eens naar de tuin…Er dient hier een haag gesnoeid, gras afgereden en die stalling is deze zomer nog niet opgeruimd!”

De alledaagse werkelijkheid zette hem met beide voeten op de grond. “Misschien heb jij wel gelijk Angèle, als ik die brief schrijf veranderen ze het doosje en ben ik mijn vertrouwde beeld kwijt. Ik heb liever ’s morgens een lachende koe dan een briesende stier! Waar staat mijn grasmachine?”

Belleman (Bellevrouw?) qui rit