Voorkennis in de Republiek

Voorkennis wat een mooi en lucratief woord. Blijkbaar mag het niet want mensen die deze kennis gebruiken wacht een onderzoek met misschien rare gevolgen.

In de Onafhankelijke Republiek Overnelle (ORO) is dit nochtans een gebruik waar we steeds fier op geweest zijn. René van Janggords was er specialist in. Met Georges zijn fantastische Brabander die genoemd was naar zijn petekind Georges, had hij als geen ander kennis van de voren, die van de ploeg. Zijn voorkennis was onovertroffen en hij riskeerde er geen vervolging voor, integendeel navolging.

Met een dubbele ploeg kon hij als geen ander het land in lijnen leggen zoals je ze ziet bij Permeke en die je weemoedig maken. Hij sneed de grond niet open met zware machines en vijfscharen, neen hij streelde deze. De grond lag welwillend te wachten tot René met Georges de goedheid wou hebben om hem ontvankelijk te maken voor de granen en aardappelen. Elk hoekje van het perceel werd nadien met de kapper mooi goed gelegd zodat er geen lapje of aardkluit verloren ging. Als daar de vroege zon op glinsterde werd het file op de autoweg. Mensen namen hun fototoestel om deze ode aan het Vlaamse boerenleven vast te leggen.

René zelf maakte er niets van, het was zijn geliefd werk dat hij al jaren deed. Het land was goed voor hem, hij was goed voor het land. Op het einde van de voor keerde Georges zich automatisch, de ploeg werd gekanteld en René kon een Dobbele Palm drinken. Echter niet vooraleer Georges ook zijn drinken had. Het leek wel of ze samen santé deden.

Ik had het vrij snel door wanneer het einde van de voor nabij was, de Palm stond ook voor mij klaar in een ijzeren aker om het bier net gepast fris te houden, niet koud. Mijn interesse in de voorkennis loonde. Voor René ook het moment om zijn onafscheidelijke pijp te stoppen met zijn zelfgekweekte tabak, breedblad. Georges schudde dan soms zijn fiere grote kop alsof hij wou zeggen: “baas dat is ongezond die zware tabak!” René keek toen wijselijk en contemplatief met schelmenogen de andere kant op alsof hij de net geploegde voor keurde. Enige boerenkoppigheid was hem niet vreemd. Mariage parfait?

Those were the days. Ze zijn er niet meer tenzij gegrift in ons hart en geheugen. Permeke van de Onafhankelijke in een levend museum…

Belleman