10=40

“De aarde heeft 365 dagen en afgerond 6 uur nodig om een baan rond de Zon te beschrijven. Door elke 4 jaar een datum tussen te voegen, loopt de kalender weer in de pas met de aarde. Die datum is 29 februari, de schrikkeldag. Dit levert een gemiddelde op van 365 dagen en 6 uur per jaar.”

Volgens “De Dikke” (mogen we dat nog zeggen is dit niet “De Enorme”?) betekent schrikkelen: overslaan, nalaten, verzuimen. We voegen een dag toe en we spreken van “overslaan”?

Hierdoor komt het dat iemand die veertig jaar is, maar verjaart op 29 februari, dus om de vier jaar, eigenlijk maar tien jaar oud is…? Zo eenvoudig is hete echter niet: 40 is 40, de tand des tijds doet onverbiddelijk zijn werk, bij de ene al wat meedogenlozer dan bij de ander

Persoonlijk ken ik niemand in mijn vriendenkring die verjaart op die bewuste dag. Maar ik ben slecht in verjaardagen geef ik grif toe. Als je zo iemand in jouw kennissenkring hebt, verwen de persoon in kwestie maar eens goed aanstaande donderdag. Het zijn goedkope vrienden: om de vier jaar een geschenk … Het mag dus iets meer zijn?

Belleman