40 jaar Oxfam Wereldwinkel Ternat

Als de gemeente Ternat in1980 een tentoonstelling organiseert voor de nieuwe staat Zimbabwe staat er een eerste standje met wereldwinkelproducten. Myriam Zelderloo is vrijwilligster in de winkel van Dilbeek en als ze later met haar man Jan de Vits naar Ternat verhuist, organiseert ze een permanent winkelstandje in haar living.

In 1982 doet zij een oproep om een echte Wereldwinkel in Ternat op te richten. Een maand later staan de statuten in het Staatsblad en is de oprichting een feit. Herman Vierendeels, Guido Van Cauwelaert, Luc Huybrecht, Freddy Zimmerman en Louisa, Huguette Vergison en nog wat jongeren die geloven in eerlijke handel met het “zuiden” sluiten zich aan.

Op 1 mei 1983 verhuist de winkel van de living van voorzitster Myriam naar de Rodestraat 1 in Lombeek. De Wereldwinkel wordt stilaan een vertrouwde waarde in Ternat met in de zomer een exotisch terrasje en in de winter een smakelijke Fair Trade brunch in De Ploter met muzikale omkadering door de academie.

In 2005 verhuist de Wereldwinkel naar Kapelleveld 31, achter de kerk van Lombeek. Het was een leegstaande winkelruimte van begrafenisondernemer Van der heyden. Het gebouw wordt na zijn dood verkocht aan het lokaal OCMW zodat de Wereldwinkel een andere huisbaas krijgt. De rest van het hoekgebouw wordt omgebouwd tot drie ‘doorgangswoningen’ voor mensen die via het OCMW  een tijdelijk onderkomen zoeken.

Zondag 12 februari tussen 8u. en 12u. vindt opnieuw de brunch plaats in De Ploter. Iedereen is welkom zeker nu naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van WW Ternat. Eerlijk en lekkere producten zowel lokaal als van elders komen erop tafel.

Belleman

Bijgaande foto toont vrijwilligers van WW Ternat die instaan voor het openhouden van de winkel.