20 jaar compostmeesters Ternat

Postmeesters zijn er niet meer wel compostmeesters, alhoewel deze laatsten een andere taak hebben.

Zo kan je 1 juni terecht voor uitleg rond composteren en kringloop tuinieren, maar ook voor een hapje, een drankje en een kleine attentie voor elke bezoeker. Van 9 tot 12u staan de compostmeesters klaar.                                                                                             

Kan je dan niet langskomen en heb je toch een vraag voor de compostmeesters? Geen probleem, elke eerste zaterdag van de maand, van maart tot oktober, van 9 tot 12u, kan je ze terugvinden op de demosite naast het recyclagepark. 

 In 1999 startten enkele vrijwilligers, in samenwerking met de gemeente Ternat, een compostmeesterwerking.

Composteren had voor hen geen geheimen, en dat wilden ze graag delen met de inwoners van Ternat. Elke eerste zaterdag van de maand stonden ze  klaar voor de inwoners van Ternat die thuis zelf aan de slag wilden. Dit deden ze vanop hun eigen demosite, waarbij de compostbakken en -vaten werden getoond.

Ook scholen konden een steeds beroep doen op hen: een bezoek aan de demosite, mee opstarten van een composthoek op school of uitleg geven aan de kinderen, het kwam allemaal aan bod.

Het composteren werd uitgebreid met andere kringlooptechnieken o.a. waarbij de tuinafval in de eigen tuin wordt verwerkt. 

Belleman