41 jaar!

Gisteren 30 juni 2020 was een memorabele dag voor de Onafhankelijke Republiek Overnelle! Precies 41 jaar geleden scheurde onze straffe, dwarsliggende Staat zich af van de naburige Vrijstaat. We schrijven 30 juni 1979, een nieuwe start voor de meeste inwoners die nog over een geheugen beschikken. De nieuwkomers, vooral sinds de komst van de euro in de omliggende staten, kwamen eerder voor het fiscale paradijs. Ze wisten eerst niet hoe de ORO tot stand was gekomen en welke heldenmoed deze revolutie had gevraagd, zeker van onze illustere Voorzitter.

Niet dat het een gewapende strijd had gevergd. Ik vermoed eerder dat de toenmalige bestuurders van de Vrijstaat tevreden waren dat de Republiek zich afscheurde. De omstandigheden waarin dit gebeurde konden beter. Niet dat er handen werden verloren maar het roemruchte verleden weegt bij de ouderen nog steeds op het gemoed.

Onze Voorzitter beseft dit en maakte van deze herdenking gebruik om een open brief te schrijven naar de Vrijstaat voor de fouten van het verleden. Deze bevatte geen excuses, maar betoonde een oprecht spijt voor de wat verzuurde relaties en de schimpscheuten van toen. De brief werd verslonden tot in het graafschap Lippens waar onze Voorzitter als enige nog in blote torso mag rondlopen zonder boete te krijgen. Angèle daarentegen moet haar bloes aanhouden!

Zij nam het initiatief om een gedenkplaat te laten aanbrengen voor deze heuglijke dag. De tekst had ze op de rand van een krant geschreven (De Vooruit) en doorgegeven aan Miek de communicatiefreak. Bij de onthulling, die symbolisch gebeurde door grote baas Michel van de Vrijstaat, bleek dat er toch wel wat fouten stonden op de gedenkplaat. Eigenlijk was enkel ORO en de naam van de Voorzitter juist geschreven. Een detail vond onze Doorluchtige, tenslotte is het de intentie die telt. Michel kon hiermee akkoord gaan want hij hoopt in de toekomst nog wat paarden te stallen in de Onafhankelijke.

Voor het plebs de zoveelste hoogdag in het rijke bestaan van de Republiek. Onze Voorzitter zag samen met Michel vanaf zijn bordes, hij is de enige met een bordes, dat het goed was. Mies van de laatste nies nam een historische foto van beide staatslui.

“Conscientia semper triumphat!” (Het geweten overwint steeds)

Belleman