5O jaar en springlevend

Volley Kruikenburg wordt 50 en we zullen het geweten hebben. Zaterdag 29 april moet een echte feestdag worden voor de nog steeds springlevende club uit Ternat. Meer dan 430 leden en heel wat sympathisanten en oud-spelers worden die dag verwacht op de site van Kruikenburg.
Pril begin
De start als ploeg 50 jaar terug was eerder een toevalstreffer. De binnenkoer van het kasteel Kruikenburg was het decor voor de eerste bescheiden matchen voor die jongeren die naar “de kring” kwamen van jeugdclub Kruikenburg. Het alziend oog van broeder Michiel zag dat het goed was en al spoedig kwam er een bestuur en groeide de ambitie voor een volwaardige volleybalclub. Broeder Michiel vormde samen met sterke man en jarenlang voorzitter Fons De Brandt, Rob Van Mulders en Lucien de Wever het kwartet dat het eerste bestuur uitmaakte. Een begin van een bewogen volleyverhaal dat heel wat jongeren begeesterde. Bij de eerste spelers waren de drie broers Cornelis geziene figuren.
De club kende succes en speelde al snel in eerste provinciale om daarna met een echt jonge ploeg de grote namen uit ereklasse te gaan uitdagen. Du jamais vu in Ternat en omgeving, alhoewel volleybal heel populair was in Vlaams-Brabant. Bekende namen als Thomas en Emile Rousseau, Jean en Dominique Baeyens, Jan en Herman De Brandt, Weysmans en Verstuyft maakten er allemaal de dienst uit. We doen onrecht aan al die andere spelers die met hun enthousiasme en inzet van deze ploeg een grote speler maakten, maar het zijn er echt te veel om op te noemen.
Midden van de jaren 70 werd er ook een damesploeg opgericht, hier was Jean-Pierre De Bral de stuwende kracht als begeleider en verzorger. In deze periode werd Jef Mignon voorzitter van een bloeiende jeugdwerking.
De Club werd vice-kampioen in eredivisie en ze bracht ook de beker van België mee naar Kruikenburg. In 1985 werd kruikenburg zelfs derde in de Confederale beker en daarmee meteen de eerste Belgische ploeg die een Europese medaille behaalde. De zware financiële verplichtingen verplichtten echter Kruikenburg zijn ambitie bij te stellen en men opteerde voor een brede club waar de jeugd, dames en veteranen volop hun plaats kregen.
Van de ‘koer’ naar de zaal
De ‘koer’ of speelplaats van het kasteel was al lang niet meer het speeltoneel. Er werd in 1971 een zaal gebouwd die trouwens binnenkort tegen de vlakte gaat voor een nieuwe infrastructuur. De kantine die wel wat te vertellen heeft van al die jaren (mocht ze kunnen spreken…) moet er mee aan geloven. Een stukje nostalgie maakt plaats voor wat nieuws, sommigen zien het met lede ogen gebeuren.
De zaal was eigenlijk niet echt geschikt voor volley op hoog niveau, zeker niet voor de Europese matchen. Maar het was een tijd dat er nog oogluikend wat werd toegestaan. Er hebben ooit 1300 toeschouwers de match meegemaakt, er was niet veel plaats om de bal op te slaan!
Fons De brandt gaf na vele jaren uiteindelijk een paar jaar geleden de fakkel door aan Erik Wenseleers. Samen met oudgediende Jef Mignon en een verjongd bestuur wil Erik de traditie van een familieclub verderzetten.
Daarom dat het feest van het 50-jarig jubileum op 29 april voor Volley Kruikenburg zo van belang is. Het moet de heersende dynamiek en vriendschap nog wat meer onder de brede belangstelling brengen.
Om 10 u wordt er reeds gestart met een wedstrijd net zoals vroeger gespeeld op de binnenkoer van het kasteel. De dag wordt opgevuld met activiteiten allerhande en aan eten en drinken zal er zeker geen tekort zijn. ’s Avonds zijn er ook nog optredens gepland en wordt er een varken aan het spit klaargemaakt.         
Bijgaande foto toont van links naar rechts: huidig voorzitter Erik Wenseleers en de bestuursleden Marc Bleiman, Jean-Pierre Bral en Jef Mignon. Zittend herken je oud-voorzitter Fons De Brandt  
Belleman