Afschakelplan in de aanbieding

Een nieuw woord dat onderhand iedereen kent: afschakelplan.

Als er onvoldoende elektriciteit is om alle gezinnen en bedrijven van dit landje te voorzien dan worden gemeenten geleidelijk “afgeschakeld”, komt er minder elektriciteit door de draad van je strijkijzer. Er is een gans plan opgemaakt die de prioriteit bepaalt. Brasschaat en Antwerpen zijn niet bij de eerste gemeenten die bedreigd worden.

Als er onvoldoende drinkwater is deze zomer komt een gelijkaardig plan in voege. Ook hier wordt de volgorde bepaald waarin gemeenten nog normaal voorzien worden van drinkwater.

Heb je er ooit bij stil gestaan in het verleden als je de stekker instak: is er nog wel voldoende elektriciteit? Heb je er ooit bij stilgestaan als je de wagen aan het wassen was met drinkwater, komt er nog wel een druppel uit de kraan. Neen, we betalen (min of meer stipt) en we rekenen op deze openbare diensten die eigenlijk niemand in een modern gezin nog kan missen. Het kan verkeren…

Het volgende plan voor het gas? Of voor gezonde lucht? Nu mag deze gemeente rustig ademhalen, volgende week de buurgemeente. Je lacht ermee de realiteit doet ons eerder groen lachen, kan ook komen door de ongezonde lucht.

Misschien komt er een maatregel in voege dat bepaalde dagen de wagens met een nummerplaat die eindigt op een oneven cijfer mogen rijden. Nadien is het dan de beurt aan de wagens met even cijfer, in Athene heb ik het nog meegemaakt. Twee nummerplaten gebruiken was daar de oplossing.

Misschien moet er eens een afschakelplan opgemaakt worden voor al die beheerders en verantwoordelijken, politici en anderen, die deze toestand zo ver hebben laten komen door kortzichtig en weinig doortastend beleid. Door etterende toestanden op zijn beloop te laten.

Misschien moet daar de verkiezing van 26 mei over gaan. Ik heb nog geen enkele gehoord. Het afschakelplan is voor de verkiezingen blijkbaar al bezig als je vandaag in de krant leest dat er bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 1 miljoen Belgen niet of blanco gestemd hebben.

Belleman