Alles stroomt, Panta Rhei

Bart De Wever was gisteren opvallend mild in het avondjournaal. Hij sloot geen deuren, hij verweet geen mensen, neen hij liet openingen voor een oplossing.

De uitdrukking “Panta Rhei” (alles stroomt, beweegt) gebruikte hij als gekend liefhebber van de klassieke oudheid. Het citaat wordt toegeschreven aan Heraclitus (540-480 VC). Hij is een filosoof die suggereert dat alles steeds in verandering is. Het voorbeeld om dit te verduidelijken aan de gewone sterveling was het beeld van de rivier. Je kan geen twee keer in dezelfde rivier gaan baden want op het moment dat je je een tweede keer te water begeeft is het al ander water en dus niet meer dezelfde rivier. “Panta rhei kai ouden menei” is eigenlijk vollediger. “Alles stroomt en niets blijft (hetzelfde)”.

Heraclitus is een filosoof uit de Griekse regio Ionië en was een filosoof pur sang. Hij werd tijdens zijn leven ook gevraagd om aan politiek te doen maar weigerde dit steevast. Hij was voornamelijk gekend omwille van zijn kernachtige ideeën en uitspraken. Latere, gekende filosofen zoals Plato en Aristoteles verwezen naar zijn uitspraken en gedachten. Bart De Wever verwees met dit gezegde naar het feit dat mensen kunnen veranderen, lees andere gedachten en inzichten kunnen krijgen. Hij hoopt dat Paul Magnette al wat heeft nagedacht en zich wat meegaander opstelt. De enige uitweg uit de politieke impasse van het moment.

Belleman