Begrijpend lezen

Net zoals in het omliggende koninkrijk zit het begrijpend lezen in de Onafhankelijke Republiek Overnelle in de lift… naar beneden. Het is een leer-, leesproces dat mensen inzicht moet verschaffen, niet alleen in taal. Wetenschappelijk Pisa-onderzoek bewijst dat het bergaf gaat. Wat die naam van de scheve toren hier komt doen mag Joost weten. Maar wie is Joost?

Het was ook onze Voorzitter niet ontgaan. Hij wil nu zijn communicatiestrategie aanpassen aan dit fenomeen. Miek de communicatiefreak zit nu samen met Mies van de laatste nies in een werkgroep. Ook Danira, die altijd al wat heeft willen doen in de media, werd uitgenodigd. Uw aller Belleman werd gevraagd als neutraal verslaggever van deze werkgroep. Niet dat neutraliteit een grote eigenschap is van mij maar de vergoeding was aanlokkelijk.

De krant die we lokaal uitgeven dient herdacht. Net zoals de populaire pers willen wij werken met ronkende titels, stukjes over de kleine dingen des levens volgestouwd met herkenbare emotie en grote foto’s, liefst van mooie mensen. Onze Roerganger maakt dus veel kans!

Miek was voorbereid en had al een eerste editoriaal geschreven nieuwe stijl, de President diende enkel nog onderaan te tekenen kwestie van wat vooruit te gaan. Mies had nog een mooie foto liggen van een vorige Roerganger van de Republiek en kon er nog wel een pakkende tekst bij schrijven. Dat wordt zeker een pagina! Om meegenomen te worden in de vaart der volkeren mogen berichten over grote projecten, volksconsultaties, grote veranderingen na corona en de crisis op de internationale duivenmarkt niet ontbreken. Het mag niet te lichtvoetig worden!

Ik stelde voor om als afsluiter een gesprekje te hebben met onze Doorluchtige. Het zou een inkijk moeten geven in zijn persoonlijke levenssfeer. Ik geef jullie in vertrouwen als voorbeeld het kladje.

Dag Voorzitter ik heb hier wat vragen voor jou:

Beste film? “De Witte” van Robbe De Hert dat was nog eens cinema! In zijn nakie gaan zwemmen in de Demer!

Beste Boek? “De Witte” van Willy Claes. Of was het Ernest? Te veel zout op de aardappelen, amai!

Beste TV-reeks?  “Wij heren van Zichem” in een regie van Maurits Balfoort. Nog steeds te zien op Eclips-TV, de retro Netflix! Het “konijnenwijf” wat een rol van Martine Tanghe! Of was het Jenny?

Beste muziek? De hiphop remix van de Zangeres Zonder Naam, veruit!

Hij had eerst “Zwarte Lola” gezegd maar omdat ook jonge oogjes ons blad lezen, schrapte ik dit.

Geef toe beste lezer als dit blad in je bus komt, dat ga je verslinden! Neen, dat ga je koesteren en blijven herlezen tijdens je dagelijks toiletbezoek.

Belleman