Belastingen verhogen in Ternat…

Maar niet in de republiek Overnelle!

De belasting op leegstaande woningen gaat van 1.250 naar 2.000 euro per jaar. Een ernstige verhoging voor een soms ernstig probleem. Per jaar dat de woning leegstaat komt hier 2.000 euro bij, maar met een maximum van 10.000 Europese daalders.

Wie een tweede verblijft heeft in Ternat, ik ken zowat inwoners van Knokke, betaalt voortaan 2.000 €. Volgens schepen Desmet genieten deze pagadders immers van de rijkelijke voordelen van het Ternatse leven en betalen ze hier geen aandeel in de personenbelastingen. Ik heb al gehoord dat sommigen in de kustgemeente aan het morren zijn, hé graaf Lippens!

Zijn deze aanpassingen een eerste schot voor de boeg of komt er nog wat op ons af? “Nescitis qua hora onus veniet” heb ik altijd geleerd. “Je kent het uur niet dat de belasting op je afkomt.” Het ontbrekende geld dient ergens gehaald, niet alleen bij taksen voor ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Niets van deze “Jan de lichte”activiteiten in onze vrije republiek Overnelle, de begeerde strook aan de andere kant van de snelweg. Leegstand? Vrouwken toch! Een huis(je) komt maar vrij en de verhuiswagen staat al te lossen. Normaal lost de eerste van de wachtlijst, tenzij de derde wat meer schuift, we zijn tenslotte ook maar mensen en dienen in onze enclave nog wat af te kicken van het geldbejag rondom. Zelfs mijn voorlopig leegstaande paardenstal komt in het vizier van de moderne nomaden! Mensen die nog maar pas het Noordzeezand van tussen hun gepedicuurde en gelakte teentjes hebben verwijderd, betalen hier geen belasting op een tweede verblijf. Wie kan dit zeggen?

Niet dat we veel plaats hebben. Maar voorlopig ligt hier nog een mooi stuk landbouwgrond. Als ik de tamtam van buurgemeente Ternat hoor mag dit op termijn geen probleem vormen om dit voor andere doeleinden te gebruiken. Sommige inwoners van buur Ternat koesteren immers ook deze intentie, zij het niet in onze republiek maar eerder op Assesteenweg waar het nog kan geuren naar de koe. Overnelle zal in deze eens contact opnemen met de provincie, misschien kunnen deze ons helpen, daar zitten toch specialisten?

De nadar al gemerkt in het begin van onze Essenestraat, pardon groene hoofdlaan? Wees gerust dit is in afwachting van de houten/metalen slagbomen die besteld zijn. Metalwood, een bedrijf uit de buurgemeente Ternat, werkt immers ook met wachtlijsten en daar helpt wat schuiven niet om voor te gaan. Misschien wat zagen of wat publiciteit?

Jullie buitenlandcorrespondent, Belleman