Bericht 1 uit Oro

Ik ben van plan om een paar keer verslag uit te brengen vanuit de Onafhankelijke Republiek Overnelle (Oro) over de toestand.

Geen navelstaarderij maar een bericht over de stand van de naburige staat Ternat en het land België, wat zeg ik van de globe. Niet makkelijk want op dit ogenblik is mijn navel en de navel ernaast het enige tastbare bij de niet besmette hand. Splendid Isolation? My ass!

De antieke Grieken kenden al het belang van de navel “omphalos”. Oppergod Zeus had deze bepaald door twee arenden los te laten aan de uiteinden van de vlakke wereld. Waar deze flinke vogels mekaar zouden ontmoeten werd de navel van de wereld. Delphi kreeg de eer en het gekende orakel zijn plaats. Geen strateeg zou in de oudheid naar de oorlog trekken zonder advies van de Pythia, het orakel, een priesteres die vage adviezen gaf vatbaar voor interpretatie. Politieke lijnen als het ware, voor iedereen goed en slecht.

De huidige Pyhtia, laten we ze Maggie noemen, haar bericht is duidelijker “Blijf in uw kot!” Aanvankelijk konden we om deze directe taal lachen. Een wat “buitengewone” communicatie die echter door haar eenvoud mensen aanspreekt. Het blijft hangen, heeft effect.

Het is niet de taal van de andere oorlogsbaas Winston Churchill die ooit de Nobelprijs voor literatuur won, maar ze rendeert. Het is immers oorlogstaal voor een crisis die niet vraagt om bittere spelletjes maar om keiharde maatregelen die op termijn oplossingen moeten brengen.

Reden te meer om het hoofd af te wenden van het trieste politiek vertoon van deze week. Wie er ook de waarheid vertelt, ik hoop dat die verdomde particratie die nu al jaren dit land gijzelt, eindelijk in eigen voet heeft geschoten. Misschien staan er in deze crisis mensen op die het partijbelang overstijgen. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Ook als de crisis al lang zal vergeten zijn. Want laat ons wel wezen: eenmaal deze crisis bezworen hervalt iedereen in zijn oude gewoonten. Goede of slechte.

In de slechte politiek is meestal de eigen navel het centrum van de wereld. Spijtig!

Maar ik mag niet cynisch worden, dat is ook geen oplossing. Blijven geloven in andere zeden en tijden biedt perspectief. Zorg voor mekaar!

Belleman vanuit ORO