Bio-rosé

Je komt ze nog tegen, mensen die tijd en oog hebben voor anderen. Meer dan je denkt alhoewel het spontane goeiedag zeggen toch wel afneemt. Of ben ik opnieuw knorrig aan het wezen eigen aan ouder wordende mannetjes?

In alle geval de vriendelijke medewerker van onze Ternatse AD Delhaize zag dat ik wat aarzelend zoekend rondkeek. Hij leest Belleman zoveel is zeker want hij merkte dat ik wat inspiratieloos was. Zijn oplossing was eenvoudig en lekker: “Hier zé proef deze lekkere rosé eens dat zorgt zeker voor wat schrijfvoer!” Ik bedankte om zoveel aandacht en kennis van (drank)zaken. De rosé was echt lekker en op de koop toe ook nog een bio-product.

Het resultaat van zijn gesmaakte interventie was een lichte opflakkering van inspiratie. Misschien was één fles te weinig en vereist mijn schrijfkunst meerdere flessen?

De hoofdreden voor het kalme seizoen in schrijverslandje is echter die zomer. Hij legt alles plat, winkels en cafés zien minder volk opdagen, anders rijk gevulde geldlades blijken ’s avonds minder gevuld. Zelfs het gemeentehuis ziet minder volk opdagen, mag ook een keer hoor ik daar een puffende ambtenaar reageren. De voorzitter van de gemeenteraad vindt zelfs de tijd om groenten te gaan oogsten op de Plukplek. Geef toe dan is het kalm in Belgenland annex Ternat.

Het moet komkommertijd zijn, een versleten term die door de media zelf wel eens gebruikt wordt voor deze periode waar ogenschijnlijk niets in gebeurt. Journalisten bellen politici klein en groot, op vakantie of niet, om de gazet gevuld te krijgen. Het klimaat dient niet gered, een regeringsvorming mag even kabbelen, men vindt de tijd om distels te maaien en zieke bomen te verwijderen. Het gat in de begroting oogt nog groter maar geen kat die erom miauwt.

Ik verwacht eind augustus dan ook een explosie aan nieuws, ook in ons Ternat. Sinds deze week ligt het resultaat van de interne audit naar aanleiding van het ontbreken van een slordige 750.000 euro in de schuif. Een schuif die voorlopig dicht blijft. Eerst het grote volk om te lezen dan de rest. Belleman kan je al verklappen dat het zal gaan om procedures die dienen aangepast om dergelijke fouten in de toekomst te vermijden. De ambtelijke en politieke verantwoordelijkheid voor dit rekenfoutje … mijn inspiratie staat droog!

Belleman