Blijven bewegen, een gouden raad van Jean

Jean Eylenbosch uit de Meersstraat in Lombeek zit sinds 2009 in zijn rolstoel. Even zware pech bij werken aan de woning van de dochter. Jean viel van bijna vier meter hoog van de stelling pal op zijn rug. Resultaat: een geknakte rug, onherstelbaar voor de rest van zijn dagen.

Na een operatie in Aalst en een maand revalideren in het UZ van Gent kwam het harde verdict. De wilskracht van Jean haalde het op het fatale. Hij besefte wel dat zijn actieve loopbaan, hij was monteerder van koel- en airco-installaties bij het bedrijf Axima, voorbij was. Het bedrijf heeft hem al die tijd op de loonlijst gehouden, een mooie geste van deze werkgever voor zijn trouwe medewerker.

Jean en echtgenote Marie-Jeanne konden wat verderop in de Meersstraat een woning kopen die mits wat aanpassingen kon geschikt gemaakt worden voor het nieuwe leven van Jean. Alles beneden en plaats voor zijn oefentuigen. Vijf maal per week is Jean in de weer. Drie maal bij zijn kinesist André De Wilde, 1 maal naar de fitness in Wachtebeke en elke vrijdag naar Herentals naar de VZW “To walk again” van Mark Herremans om te oefenen met de staprobot. Dit alles met één bedoeling: zijn fysieke conditie op peil houden en zorgen voor een goede bloeddoorstroming.

Jean blijft bij dit alles optimistisch en hoewel er op dit ogenblik geen zicht is op een echt herstel, gelooft hij toch dat de wetenschap op termijn nog voor een oplossing kan zorgen. Als hij rondkijkt tijdens zijn revalidatie zijn er nog ergere gevallen. Hij wil dus niet klagen. Een opmerkelijke sterkte en rust straalt deze man uit als hij mij dit alles vertelt. Echtgenote Marie-Jeanne is er bij als zijn trouwe toeverlaat want Jean heeft haar voor bepaalde zaken nodig, andere dingen doet hij volledig zelfstandig.

Dit project van “To walk again” maakt kans om erkend te worden door het RIZIV, misschien kan er dan een bijkomend centrum komen dichter bij huis want nu moeten Jean en Marie-Jeanne naar het verre Herentals. Bij een eventuele erkenning kunnen ook kosten zoals transport gerecupereerd worden.

Dat Jean het niet opgeeft blijkt uit zijn bezigheden. Zo speelt hij rolstoelbasket in Asse en was hij ook één van de 84 rolstoelgebruikers die een C 130 vliegtuig hebben voortgetrokken. Ze kregen hiervoor een vermelding in het Guiness Book of Records en Jean kreeg hiervoor van de gemeente Ternat de trofee van sportverdienste. Als afsluiter van zijn stimulerend verhaal geeft Jean me nog mee: “Niet opgeven, blijven bewegen en wees optimistisch ook al is het niet altijd evident!”

Om het project van de staprobot financieel te ondersteunen is er een ontbijtactie op zondag 27 november. Voor 8 € wordt een ontbijtpakket met veel lekkers aangeboden. Dit pakket kan geleverd worden tussen 07.00 uur en 10.00 uur aan huis (groot Ternat). Je kan je pakket ook zelf komen afhalen in het lokaal van de muziekvereniging Musikalo (Katarinakring, Rodestraat 28, St.-Katherina-Lombeek) en dit tussen 07.00 uur en 10.00 uur. Het VIP-ontbijt in de Ploter in volledig uitverkocht, dus onnodig hiervoor nog te informeren.

Belleman