Brief van de bleke Sint

Liefste klanten

Zoals jullie en de snotneuzen wel weten, kom ik de nacht van 5 op 6 december langs bij de brave kinderen. Een mooie traditie en dus vanzelfsprekend … voor jullie.

Hier in het hoofdkwartier van de speelgoedfabriek houden wij echter elk jaar wat meer ons hart vast. Het wordt niet eenvoudiger om al die treintjes, poppen, games, puzzels en snoepgoed te leveren, tenslotte zijn wij geen Deliveroo of een andere dot com maar een historische uitwas van een oude legende.

Eerst was er door het afschaffen van de zwarte pieten bijna geen personeel meer. De gekleurde medemensen stonden intriest aan de deur van mijn kantoor met spandoeken maar het was ons echt onmogelijk ze in dienst te houden. Het werden roetpieten! Zoek ze maar eens op zo een korte tijd!

Roetpieten! Nu komt het… nu we er voldoende hebben gevonden die zich willen insmeren met het gekende roet van de schouw komt het volgende probleem al om de hoek loeren. Een probleem dat de komende jaren enkel nog maar zal verergeren. Wie zal er nog een schouw hebben als alle fossiele brandstoffen voor de verwarming verboden worden? Je kan moeilijk aan de roetpieten vragen om via de warmtepomp te leveren! Schrik dus niet als er een verkeerd geparkeerde bleekscheet aanbelt en de pakjes voor de deur aflegt, waar haal je nog roet?

De voorbije jaren konden de attente kindjes, en de Sint kent geen andere, al merken dat we niet meer via het dak kwamen. Het paard van de Sint, Slecht Weer Vandaag, ziet het niet zitten met al die zonnepanelen. Elk jaar liggen er meer, ze lijken wel gratis!

Dus jullie zijn verwittigd: vergeet de klassieke levering (dat pintje mag aan de voordeur gezet worden samen met de wortel), vergeet de roetpieten. Misschien moeten we volgend jaar Bpost of PostNL inschakelen? Maar dan wordt alles duurder en jullie hebben alle centen nodig voor die elektrische wagen. We zien nog wel, we hebben geleerd dat alles niet zo een vaart loopt, zeker niet zo snel als in de krant wordt verteld.

Sinterklaas (kapoentje)