Bunker WOII verdient aandacht

Wat velen weten maar echt weinigen bij stilstaan: de bunker aan de Terlindenstraat uit WOII staat te verkommeren. Nochtans behoort hij tot het erkende erfgoed van Ternat. Volgend weekend staat dit erfgoed opnieuw in de belangstelling naar aanleiding van de open monumentendag 2022.

Louis Van Gucht, een actief lid van de commissie erfgoed pleit er nu voor om deze bunker, die weliswaar op privéterrein staat, op te ruimen en open te stellen voor het publiek. Op die manier kan hij een waardevol aandachtspunt worden tijdens de wandelingen die hier langskomen.

Hij verwijst voor de historiek naar het boek van Ternattenaar Frans Du Mong “De laatste getuigen, Tweede Wereldoorlog in Ternat”. Louis vertelt dat deze bunker onderdeel was van een groot geheim Duits kamp, gevestigd op één van de hoogste punten in Ternat (Bieshoop), met radar en afluisterapparatuur. Op dit punt landden er ook vliegtuigjes, al of niet in het geheim.

Na het opruimen van de historische bunker zou een toegangsweg en een informatiebord één van de laatste getuigen kunnen zijn in Ternat van deze verschrikkelijke periode in de Europese geschiedenis.

Louis sprak hierover ook al het gemeentebestuur aan.

Onderstaande link geeft wat meer uitleg.

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/214005

Bron: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Bunker uit de Tweede Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214005 (Geraadpleegd op 07-09-2022)

Belleman

Bijgaande foto toont Louis las vrijwilliger/gids in het trammuseum van Schepdaal.