Burgerparticipatie voor zonnepanelen op Ternatse gebouwen.

Ternat kiest voor burgerparticipatie voor installatie zonnepanelen op gebouwen

Het waren CD&V-raadslid Geert De Feyter en schepen Guido Van Cauwelaert (Spagroen)die het project vooraf al kenbaar maakten op de sociale media. Ternat kan best in het algemeen streven naar duurzaamheid en het verplichte engagement van Vlaamse gemeenten om de CO2-uitsttoot tegen 2030  met 40 % te verminderen, de nodige investeringen doen of laten doen.

Geert De Feyter wist dat er voldoende openbare gebouwen en bedrijfsgebouwen zijn in Ternat die geschikt zijn om zonnepanelen te plaatsen. De burgers zouden in zo een project kunnen participeren via het systeem van coöperatie. De doelstellingen van zo een vereniging zijn eerder van ecologische en maatschappelijke aard.

Geert De Feyter stelde voor om de CVBA PajoPower in te schakelen om de mogelijkheden te onderzoeken in Ternat. Hierop kwam een opmerking van raadslid Angelo Van Wilderen die vond dat eerst de studie op een onafhankelijke manier dient te gebeuren, los van bepaalde firma’s. Hij kon wel in principe akkoord gaan met het voorstel maar wou nog geen carte blanche geven om meteen de praktische uitwerking van dit project toe te vertrouwen aan één bedrijf. Oppositielid Sven De ¨Paepe (N-VA) vulde aan door te stellen dat als deze CVBA het bestek opstelt, dit bedrijf niet meer in aanmerking komt voor de eigenlijke aanbesteding.

Schepen Van Cauwelaert wil nu eerst de mogelijkheden laten onderzoek voor dit toch wel vernieuwende project en dan pas op basis van het vastgestelde bestek overgaan tot een aanbesteding waarbij minstens drie bedrijven hun kans moeten krijgen.

Iedereen van de raad keurde deze princiepsbeslissing goed.

 

Belleman