Busje komt zo?

“Allez vooruit, achteruit, rijd voesj”. Het is niet de wijkagent die Belleman aanspoort wat haast te maken. Neen het gaat er wat straffer aan toe. Het is de rijinstructeur van “De Lijn” die Belleman streng vermaant wegens talmend en bijna destructief rijgedrag. Wie trouwens bij het woord “lijn” denkt aan neusproducten moet ik nu doorverwijzen naar de Antwerpse haven of naar de makers van “Over water”, de realityreeks van Tom Lenaerts op Eén.

Ik spreek over de echte “Lijn”, de openbare vervoersmaatschappij waar destijds nog eikenhouten Ingrid Lieten (ex-politica) nog manager van het jaar werd met een deficit van miljoenen. Toen werd er nog niet zo op gekeken, de gouden tijd! Daar ik niet veel meer te doen heb en gelezen had dat er een acuut tekort is aan chauffeurs bij “De Lijn”, werd ik lid van de vakbond, deed ik mijn wit hemdje aan en zette mijn pet op. Laat maar komen dat busje!

Wat bleek? Je moet eerst een opleiding volgen vooraleer je oude dametjes en joelende jongeren mag van A naar B brengen. Dus eerst saaie theorie, dan de weg op met zo een harmonica! Eerst dacht ik nog Toots, onze harmonicaspecialist te bellen, maar bellen aan het stuur is blijkbaar verboden? Eerste uitbrander!

Daarna een witte lijn geraakt. “Zie je niet dat je net over een muur bent gereden?” Tweede uitbrander. Een witte lijn voelt helemaal niet aan als een muur dat zie je dagelijks, er zou nogal puin dienen geruimd. Derde en laatste uitbrander: geïnformeerd naar elektrische bussen. “Heb jij daar geld voor?” was het antwoord. Belleman terug naar af, nog een droom aan diggelen. Na het missen van het burgemeesterschap begin januari al de tweede dit jaar maar nu was het niet de fout van Michel.

Misschien hebben ze wel plaats bij de tram? Daar moet je niet kunnen parkeren, bestaan er geen witte lijnen en krijg je zelfs een telefoon voor als je zonder elektriciteit zit. We zien wel, in alle geval er is plaats! Maar waar rijdt er hier een tram? The Leaf?

Belleman