Dag vader

Noch mijn zus noch ik zeiden vader, het was va.

Ieder heeft wel een eigen naam voor de verwekker: papa, baboesj, blonde proefbuis Deen, pappie, vake, pake...vul zelf maar aan. Al plagend zei hij soms: ik ben de voedstervader zoals Sint-Jozef. Het deed je even stilstaan en ons moe steigeren.

Met Vaderdag, een vernuftig commercieel gegeven, staan de vaders in de schijnwerpers. Dat te dure parfum kan dan gekocht, het versleten hemd wordt vervangen en nadien opnieuw uit de lappenmand gehaald. Het te moeilijk boek wordt aan huis geleverd. Eén ding wordt misschien minder geapprecieerd: gerief om te werken?

Toen ons va bijna veertig jaar geleden een jonge weduwe achterliet, was het verlies te groot voor woorden, het duurde lang voor het verdriet zijn plaats kreeg. Maar dit weekend is het feest. In intieme kring gaan we absoluut denken aan de man, zonder hem was er van ons geen sprake. Ieder zal dit weekend op zijn manier vader vieren, ook al is hij er soms niet meer.

Om zeker te zijn heb ik voor mijn schoonvader en mezelf een taartje besteld bij Inge.

Aan de vaders aller landen: laat jullie morgen ongegeneerd verwennen en wees zuinig met dat parfum want het is opnieuw een jaartje wachten.

Belleman