Dakos of Koukouvaya

Oorspronkelijk is het een Kretenzisch (arme mensen) gerecht maar ik at het de eerste maal in het haventje van Sifnos. Daar werd het gemaakt met oude sneetjes brood maar een pistolet van de dag ervoor is ideaal.

Snij de pistolet in twee en doe er de ronde kant af zodat hij op een bord mooi blijft liggen.

Neem een paar rijpe tomaten, doe er het vel af door ze even in kokend en nadien in koud water te dompelen. Tomaten raspen boven een kom en het sap goed bijhouden. Het vlees haal je uit de kom en meng je met een geperst teentje look, peper en gedroogde oregano (voor de Vlaming marjolein). Wegzetten in de frigo zodat de smaken zich wat kunnen mengen.

Je sprenkelt het tomatensap over het brood en laat het wat trekken. Zorg er echter voor dat het brood niet te wak wordt. Je kan het desnoods heel licht grillen. Giet er wat fijne olijfolie over en leg het tomatenvlees hierop.

Dan wat feta of myzithra (zoute kaas) erover en als afwerking nog een beetje olijfolie en oregano en je bent klaar. Wie graag een olijf (Kalamata) erbij heeft: feel free! Je kan hier een lichte rode wijn of Malamatina retsina (harswijn) bij drinken. Wil je een gepast wijnadvies? Sommelier Mark Vekemans, te vinden op FB, is de geschikte man als kenner van Griekse wijnen.

 Καλή όρεξη