De barbier van Sevilla, pardon Ternat

Alles komt terug. Wie herinnert zich nog onze grootvaders wachtend bij de barbier, nu kapper genoemd? Om het wachten wat aangenamer te maken, konden ze een pintje drinken en wat keuvelen over de laatste dorpsnieuwtjes van Den Belleman. Geen vrouwen, hier werd geknipt en geschoren voor en door échte mannen.

Nostalgie, zeggen jullie? Niks ervan, harde werkelijkheid opnieuw mee te maken bij de barbier aan het station van Ternat met de toepasselijke naam “The Men Station”.

Aksel Wijns en zijn medewerker Ronald (de nieuwe job van onze vroegere burgemeester?) maken hier de dienst uit. Een barbier zoals vroeger: knippen, scheren en de full service voor de mannen. Zonder de tierelantijntjes maar wel met de gepaste zorg. Mannen blijven nu eenmaal mannen maar hebben net zoals de vrouwen recht op een aangepaste verzorging, aldus barbier Aksel.

Het geheel werd origineel ingericht met oude spullen zo uit het station van hier rechtover. Een oude klok, oude documenten, technische tekeningen van treinen en oud kappersgerief. Het is retro qua stijl maar de verzorging die je er krijgt is op en top modern.

Het startte een tijd geleden toen Aksel aan zijn vrouw vertelde, die trouwens ernaast haar eigen kapsalon uitbaat, dat hij barbier wilde worden. Zijn administratief werk in de bouw, hield Aksel voor bekeken, barbier wilde hij worden. Hij trok hiervoor 20 weken op stage naar Rotterdam (Schorem) om de specifieke techniek van de barbier te leren.

De nieuwe zaak is van bij aanvang een enorm succes: het is er druk, zeer druk. Wie komt, neemt best plaats in de wachtzaal, eigen aan een station. Er hangt genoeg aan de muren om te bekijken en als dit niet volstaat, liggen er nog steeds de Playboy en P-Magazine. Ja dames, het blijft nu eenmaal een herensalon! Aksel en Ronald willen hun klanten behandelen als echte heren met de nodige stijl. Wie er komt, kan een drankje krijgen, inbegrepen in de prijs. Het haar wordt eerst “gelezen” en dan pas geknipt. Hierdoor krijgt het zijn natuurlijke vorm en valt het perfect. Weg met die weerborstel!

Een scheerbeurt neemt al snel 30 à 40 minuten in beslag met koude en warme kompressen, balsem en het echte scheermes. De oudste klant tot nog toe was 101 jaar! Het was sinds 1940 geleden dat hij nog ‘nat’ werd geschoren zoals het vroeger gebeurde, een verzorging die hij enorm apprecieerde. Vrouwen kunnen er niet terecht en moeders die hun zoon(tje) afzetten worden beleefd maar correct verzocht terug te keren als de kleine klant zijn haar in de plooi ligt. De zakenman en de stoere Harleyrijder vinden er hun zitje naast elkaar. Er is geen radio maar wel muziek die de barbiers zorgvuldige hebben gekozen en die de sfeer in de zaak nog versterkt.

Neem de tijd en ga (nog) eens de Playboy lezen…

Belleman