De Brave / Straffe skoet: drinken voor het goede doel

Zoals jullie weten gaat de scoutsgroep “De Geuzen” uit Ternat nieuwe lokalen oprichten. De plannen hiertoe werden reeds vroeger voorgesteld en het ophalen van de nodige centen is volop aan de gang. Eén van de middelen, we zouden in Vlaanderen niet zijn, is een eigen bier dat verkocht wordt: “de brave / straffe skoet”. Met een naam als “De Geuzen” had je gedacht aan een nieuwe ambachtelijke geuze maar neen het werd een ander uniek biertje.

Op zoek naar een recept voor een bier dat aanleunt bij het gedachtengoed van de scouts, kwamen ze uit bij een bier dat niet toevallig gemaakt wordt met de klassieke ingrediënten mout, hop en gist, maar de echte broodkruimels vormen hier het verschil.

Inderdaad, geen verkruimeld brood, maar de ‘overschot’ die na het versnijden van een brood in de lade onder de snijmachine terechtkomt.  Op zich voor vele bakkers een ‘afvalproduct’, maar in de huidige tijdsgeest is niets nog afval.  Dus proberen die broodkruimels!

Het broodkruimelbier of ‘brave skoet’ is een blond bier van hoge gisting, met een alcoholpercentage van 6 %vol.  Daar de broodkruimels ook andere zaden, graansoorten, rozijnen e.d. bevatten krijgt het bier een volle maar ook zachte smaak.  De afdronk is lichtjes zilt.

Als je net iets beter wil dan een klassieke pint, en niet meteen het zwaardere bier wenst, dan is de brave skoet net wat uw smaakpapillen kan beroeren.

De Brave Skoet kwam er in samenwerking met brouwerij Decum.

 

Waar te verkrijgen?

Op de jaarmarkt kan je het bier - donker - Straffe skoet en blond- brave Skoet -kopen tot zolang de voorraad strekt aan de promostand van de scouts

Je kan de blonde Skoet ook proeven in de jaarmarkt-tent. Je kan het hier ook bestellen met als ophaalmoment Werm Loemek 15/12/2018.

Momenteel is het blond bier reeds beschikbaar in Nachtmis en de Web, Jeugdhuis, frituur Loemek…maar de lijst van verkoop kent nog steeds uitbreiding.

Verdere info en bestellen : dkw@telenet.be

Belleman