"De Draad," de lijn van het leven

100 WO I herdenken we dit jaar, een Groote Oorlog. Er gebeurde reeds heel wat en met internationale weerklank. 

 

Wat er nu in Ternat op stapel staat in dit thema is meer dan onze aandacht waard en opnieuw een bewijs van het creatieve Ternatse talent. “De Draad” muziek, theater, opera, musical alles samen met 120 medewerkers waarvan 100 op de scène van de Ploter. Lees verder en kom uit je luie zetel.

 

Anderhalf jaar

 

Is Musate Ternat hier al mee bezig. Het wordt een muzikaal spektakel dat je professioneel kan noemen, zo vertelt een fiere voorzitter Guy Belsack.

Het is eigenlijk fictie gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Basis vormt de tekst van de roman “De lange zondag van de verloving” van Sébastien Paprisote, een verhaal dat trouwens verfilmd werd. Bij Musate dacht men hier eerst nieuw gecomponeerde muziek op te zetten om te komen tot een soort opera / muzikaal verhaal. De kosten hiervoor maakten het project onbetaalbaar.

Men besloot uiteindelijk de muziek van “Carmen van Bizet te gebruiken in combinatie met de teksten van het het verhaal van het boek. Een ongewoon gegeven dat heel wat mogelijkheden bood.

 

Musate heeft veel talent in huis maar toch diende men voor deze grootschalige onderneming beroep te doen op externen. Zo werden er vier professionele zangers bereid gevonden. Nathalie Denyft, Wim Smets, Geoffrey Degives en Emilie De Voght verlenen hier hun muzikale medewerking. Emilie is tevens de leidster van het Opwijkse mannenkoor dat zijn gewaardeerde medewerking verleent. Daarnaast werd er een lokaal gelegenheidskoor samengesteld met de toepasselijke naam “Per Evento”, zeg maar “voor de gelegenheid”. 

Dit staat onder de leiding van Rudy Baron. Jos Schelkens neemt de algemene muzikale leiding voor zijn rekening terwijl Bram De Win zorgt voor het script en de regie van dit alles, een onderneming om u tegen te zeggen. Acteurs van Toneel Tijl binden alles aan mekaar via tekst die ook geprojecteerd wordt tijdens de voorstelling. Guy Belsack is productieleider maar tevens ook de auteur van een libretto dat gebracht wordt. Voor Guy de eerste maal dat hij dergelijk werk schrijft.

De school Sint-Jozef uit Ternat koppelde hieraan een educatief project, zowel historisch als creatief. Zo zijn de bloemen op het podium het resultaat van hun atelier.

 

Een gewaagde onderneming

 

In het totaal staan er 100 mensen op de scène van De Ploter, een scène die hiervoor trouwens diende uitgebouwd. Achter de schermen staan er nog eens 20 mensen klaar om alles in goede banen te leiden. In De Ploter zijn er drie  opvoeringen gepland. Op 2 en 3 november telkens om 20u en op zondag 4 november om 15u.

Nadien is er nog een gastopvoering in de stadsschouwburg van Leuven.

Kaarten voor deze voorstellingen kan je verkrijgen in De Ploter. Van harte aanbevolen!

 

Belleman