Dreamland

Neen, geen filiaal van de Colruyt groep maar het echte dromenland kan voor leuke, bizarre, verrassende verhalen zorgen.

Zoals het past voor mensen die niet door het dagelijkse ritme van het werk worden opgeslorpt, droomt schrijver dezes ook al eens weg. Neen niet overdag, in het warme vertrouwde nest als de donkerte ons huis omkleedt en het luchtruim leeg geland is.

Varoufakis komt al eens binnengewandeld. Varou wie?

Hij was zes maanden Grieks minister van financiën onder Tsipras, de periode dat een strenge trojka alle beleid (zeker het financiële) van Griekenland bepaalde. Ik ontmoette hem ooit, in het werkelijke leven, op de boot van Aegina naar Piraeus. Hij was toen een Griekse held die herkend werd door velen en die resoluut de EU en de super strenge maatregelen van de ECB durfde te kakken zetten. Als professor kansberekening waagde hij zijn kans, tot Europa en hijzelf het beu werden en hij niet langer verantwoordelijk wou gesteld voor het wurgen van de Griekse bevolking.

Met deze man drink ik in mijn dromen tsipouro, de betere raki. Terwijl we de kleine flesjes legen, komen wat vrienden (Mark, Bruno, Andonis en Maria) langs in de taverne aan het water in Piraeus, de haven van Athene, verkocht aan Chinezen. Op tafel staan wat mezedes, kleine gevarieerde gerechtjes die net als de tsipouro door de breed gesnorde taverna uitbater regelmatig worden aangevuld. Griekser wordt het niet…

Waar tsipouro vloeit wordt er gebabbeld, gediscussieerd. Met Yannis Varoufakis kan dit een soms hevige discussie worden. Tijdens mijn eerste droom was ik niet voorbereid en haalde ik telkens bakzeil. Ik heb de indruk dat ik me na wat oefenen tegenwoordig beter kan weren alhoewel mijn Engelse economische woordenschat wat raar klinkt.

Als ik denk aan eindelijk naar huis gaan is het mijn vertrouwde bedpartner die me met mijn beide benen opnieuw in de werkelijkheid brengt van onze Republiek. “Je hebt vannacht niet gesnurkt” is een mooie openingszin van de dag die er tevens op wijst dat je van tsipouro niet gaat knorren en ook geen hoofdpijn krijgt want ik kan helder de dag starten. Geen overbodige luxe met een uitdager zoals Yannis Varoufakis in de buurt…

Belleman