Dringend gezocht: personeel (m/v)

Neen, het is niet ons groen wandelpark (met een paar winkeltjes) “The Leaf” dat nu al personeel zoekt. Wel weten we, als we ons oor even te luisteren leggen, dat er politieke lijsten geschikt personeel zoeken.

M/V schrijven in tijden van genderneutraliteit, mag dit nog wel? Bah ja, voor ene keer wel, gewoon om te benadrukken dat er competente vrouwen moeten kandideren. Ik heb er al een paar hun hoofd boven het maaiveld zien steken: mooi, jong en hoger opgeleid, maar dit is voorlopig nog niet voldoende. Komaan dames steek je ambitie niet langer onder stoelen of banken maar ga ervoor!

Geslachtsloos (genderneutraal) handelen, is niet alleen gaan plassen op de vuile wc die vroeger enkel aan de mannen voorbehouden was, het is ook aan de politieke kar trekken. Niet aanhangen, trekken! Benieuwd welke lijst het aandurft te kiezen voor een vrouwelijke kopman, pardon kopvrouw…

Er zijn wel meer lijsten dan vroeger, toen het al bijna vooraf uitgemaakt was wie de lakens (opnieuw) ging uitdelen.

Een greep uit de mogelijke lijsten (= berekende gok):

CD&V, aangevuld met Volks. Lijst die zoekt naar verruimers. Het besef dat het nu of nooit is voor bepaalde mensen, doet de oortjes gloeien.

Open VLD, alleen of aangevuld in kartel met oudgedienden van de vroegere LVB. Indien deze niet aanvullen is een aparte lijst van LVB (andere naam?) ook mogelijk.

SP.A en groen gaan opnieuw één lijst vormen, dat werd reeds beslist.

N-VA behoudt zijn eigen lijst.

High Five, de nieuwe beweging (partij, lijst?) die werkt vanuit de burger. Om namens dé burger initiatieven te lanceren is een gedurfde zaak. Kennen ze dé burger? Komen op deze lijst ook mensen die vroeger op andere lijsten stonden, of is hier binnen hun vernieuwing geen plaats voor?

Wie nu de macht wil, zal goed moeten kunnen tellen, zoveel is zeker. Leren tellen tot 13, het punt van Judas, dat is nog altijd de vereiste meerderheid in een gemeenteraad met 25 leden. Elk kopje telt en dat weten de doorgewinterde politiekers. Er wordt aan de mouwen getrokken. Sommige stemmentrekkers overleggen met drie of vier politieke lijsten (met of zonder eten bij). Ze kunnen immers bij de afrekening een noodzakelijk verschil maken. Hou de sprongen de komende weken maar in de gaten, ik gok op januari als beslissende maand.

Velen onder ons denken dat ze er niet voor geschikt zijn of weigeren om deel te nemen aan dit politieke spel dat inderdaad soms minder fraai is. Dat is begrijpelijk, maar door zelf de nek niet uit te steken, laat je het spel aan anderen, niet direct de garantie voor vernieuwing.

Nadien niet komen klagen over de kwaliteit van het politiek personeel of het gevoerde beleid. Het is aan ons allen om ervoor te zorgen dat kwaliteitsvolle mensen mee kunnen besturen.

Belleman (lijsttrekker voor Overnellen, een enclave die ijvert voor meer autonomie))