Drukke Do Dandeurzen duwt door: donderdag = date-dag

En hoe was het gisteren? Hoe? Je weet niet waarom ik deze vraag stel? Het was gisteren wel donderdag hé! Date-dag!!!

“Date (meervoud: dates) 1 (de; m) afspraakje 2 (de; m, v) degene met wie je een afspraakje hebt” zegt dikke Van Dale. Voilà voor wie niet mocht weten wat een date is, het werkwoord ‘daten’ bestaat ook. Waarschijnlijk heb je dit al heel veel gedaan maar wist je niet dat dit woordje jouw activiteit dekte. ‘Dekte’ is hier een slecht woord.

Door het drukke leven dat we blijkbaar allen leiden is er minder tijd voor elkaar. Dit kan kloppen. De dagen kabbelen niet meer maar ze racen voorbij. Dit is ook doorgedrongen tot het Vlaamse beleidsniveau want Jo Vandeurzen wil er met een heuse campagne voor zorgen dat we tijd maken voor elkaar. Dank u Jo of eerder waar moeit die zich mee? Wat denken jullie?

Relatie- en gezinstherapeuten juichen in alle geval het initiatief toe. Ze vinden dat de overheid binnen het algemeen gezondheidsbeleid oog mag hebben voor dit aspect van ons aller welgevoelen. Hoe beter we elkaar begrijpen en dit ook laten blijken, dus tijd maken voor het soigneren van elkaar, hoe beter we ons gaan voelen. Je moet geen specialist zijn om te beseffen dat als je relatieproblemen hebt, je je inderdaad minder lekker voelt en daardoor ook minder presteert. Als je echter op roze wolkjes loopt, lacht de wereld je toe. Non erat demonstrandum, dat is nogal helleklaar.

Iedereen weet het, maar werken we aan een goede relatie? Nemen we voldoende tijd? Dat is nu juist de bedoeling van deze campagne van Vandeurzen. Ons even doen stilstaan in het hectische bestaan en beseffen dat diegene die naast je loopt meer aandacht kan gebruiken en deze ook wel verdient. Minister Jo diende echter op de radio toe te geven dat het voor hem ook niet altijd vanzelfsprekend is één dag voor te behouden om aan zijn relatie te werken. Hopelijk kan zijn echtgenote er om lachen.

De donderdag is hiervoor vanuit onze aloude liefkestraditie de meest geschikte dag, dat heeft hij goed gezien. Dus voortaan reserveren we bewust deze dag voor elkaar. Het hoeft niet noodzakelijk ondersteund te worden met boeketten, (waar ga je die halen, er sloten twee bloemenzaken in Ternat op korte tijd) gewoon genieten van elkaar en samen koken en afwassen is een goed begin. De rest volgt zo vertellen de experts…

Een mooie aanvulling bij deze donderdag date-dag is de Samsonseks (vroeger Tik Takseks). Kinderen voor de televisie en de ouders een inhaalbeweging onder de lakens wordt hiermee bedoeld. Vroeger was Samson enkel op zondag. Nu heeft deze hond en zijn alom zichtbaar baasje een heus Tv-kanaal dat de ganse dag de kindjes kan boeien, kanaal 33. Ook kanaal 12, Ketnet, biedt de beter georganiseerde ouders heel wat mogelijkheden.

Wat wordt het? Kanaal 12 of kanaal 33? Of houden jullie vast aan date-dag, de alom geprezen donderdag? Laat het me weten…

Belleman (zonder kinderen in huis)