Een bijdrage aan een rechtvaardiger wereld

De wereld is ons dorp is een slogan die aanspreekt.

Deze slogan is zeker van toepassing op de Wereldwinkel aan het Kapelleveld 31 in Lombeek-Ternat. In het kader van de Fair Trade week (4-14 oktober) het moment om even stil te staan bij dit initiatief dat draait op vrijwilligers. Een nog kersverse vrijwilliger aan het woord, wie kan je immers beter informeren.

Ingrid De Vos is geen onbekende in Ternat. Ze was secretaris van het plaatselijk OCMW, een sociaal engagement van jaren, dat niet stopte met haar pensioen. Ze komt ook als klant al lang over de vloer in de Wereldwinkel. Daarnaast is ze ook actief betrokken bij de actie 11-11-11 binnen onze gemeente. Sinds haar recente pensionering houdt ze ook de Wereldwinkel open als vrijwilliger. Enthousiast vertelt ze graag hoe er gewerkt wordt binnen deze organisatie.

Het openhouden van de winkel gebeurt in een beurtrol. Niet alleen het openhouden zelf dient geregeld. Bestellingen doen, contacten met Oxfam onderhouden, de etalage verzorgen, de rekken opvullen, verantwoord voorraadbeheer. Ingrid prijst zich gelukkig dat er in Ternat een sterk team is waarmee ze graag samenwerkt en waar ieder zijn vrijwilligerswerk ter harte neemt.

Misschien is het maar een beperkte bijdrage maar toch dien je tijd te maken en goed af te spreken met anderen. Vergaderingen en een goede communicatie bieden hier soelaas. Niet dat er veel vergaderd wordt maar toch is het belangrijk dat het niet alleen bij de winkel blijft maar dat er ook inhoudelijke ondersteuning wordt geboden van uit Oxfam.

Ingrid vindt het plezant dat ze in de winkel nog heel wat bekenden ontmoet die er komen winkelen. Het geeft een goed gevoel dat er in Ternat heel wat geëngageerde mensen wonen die ook weten waar er lekkere producten verkocht worden. Andere verenigingen vinden ook hun weg naar de Wereldwinkel vertelt Ingrid. Zo verkocht ze recent nog een groot aantal flessen lekkere wijn aan een vereniging die deze serveert op het ledenfeest. Er kwam geen flesje terug… De nieuwe lekkere “cava”, gewoon en rosé, blijkt ook in de smaak te vallen bij het fijnproeverspubliek.

Zelf drinkt ze al jaren de thee van de wereldwinkel. Een biologische zwarte thee uit Sri Lanka, een echt topproduct! Ook de koekjes, honing, bio-fruitsappen en chocolade worden gesmaakt. Niet alleen de gekende voedingswaren worden er verhandeld. Wie op zoek is naar een origineel geschenk(je) vindt er beslist zijn gading, zo vertelt ze enthousiast. 9 en 16 december zijn er opnieuw de klassieke geschenkendagen in voorbereiding van de eindejaaracties. Maar natuurlijk zijn de meeste voorwerpen en producten een gans jaar door ter beschikking in de winkel.

Het is ook een belangrijke taak om de stock op te volgen, dit vereist een verstandige controle en een doordachte aankooppolitiek. Elke winkel is tenslotte zelf verantwoordelijk voor zijn stock- en aankoopbeleid. Rik Eylenbosch volgt hier het gedeelte voeding op, terwijl Olivier Craenen zich ontfermt over het artisanaat, de originele geschenkenafdeling.

Ingrid hoopt dat er nog meer mensen hun weg vinden naar het kapelleveld in Lombeek. Ze hoopt dan ook dat Fair Trade, tenslotte is Ternat erkend als Fair Trade gemeente, een algemeen gekend principe wordt bij het merendeel van onze Ternatse bevolking. Kom maar eens langs en zie welke (h)eerlijke producten er in de aanbieding staan. Onze glimlach krijg je er gratis bij, zo besluit Ingrid.