Een klein dorp in "Groote Oorlog"

 

Wambeek heeft nog de charme van een echt dorp. Mensen kennen er mekaar, er is voorlopig nog geen plan voor een industriezone en ze weten er nog wat feesten is! Hierop kan je je donder zetten, zoals men zo mooi zegt.

 

Om de 10 jaar

Sinds 1978 zijn er de Wammekse feesten. Om er iets groots en speciaals van te maken vinden ze slechts om de tien jaar plaats. Het is dan ook een “gigamoment” voor Wambeek en men komt van verre kijken en meefeesten. 

Dit jaar eind mei/begin juni is het opnieuw van dat. Tijd voor jullie Belleman om zijn intussen veel gebruikte oor te luisteren te gaan leggen. Bij wie konden we dit beter doen dan bij een Wammeks monument op twee benen: Luc Sergooris.

Luc is van bij de start betrokken als voorzitter van een sterk werkende equipe die bestaat uit Chris Coppiters, Koen en Gunther De Greef en Armand, Geert en Wim Timmermans. De drijvende krachten voor deze grootse organisatie vinden we terug in het Davidsfonds en de plaatselijke KWB-afdeling.

Het thema voor de feesten van dit jaar is “Een klein dorp in een Groote Oorlog” taferelen uit WO I (14-18).

 

Van bij de eerste editie was er enorm veel volk op de been en de organisatie voelde dat dit evenement het weefsel van het lokale leven versterkte, een reden om verder te doen. Inmiddels voor de vijfde maal aldus de voorzitter die samen met Armand de fakkel zal doorgeven voor de volgende uitgave van 2028, dan zijn we opnieuw tien jaar verder.

Trekpleister van deze meerdaagse is de folkloristische stoet op zondag 3 juni waarbij niet minder dan zeven wijken van Wambeek van de partij zijn. Als startgeld krijgen ze 750 euro van de centrale organisatie. De opbouw van zo een praalwagen en de aangepaste kledij vragen echter een flink budget. De werkende leden van de wijken zijn daarom ook al weken aan de slag en zamelen via eigen initiatieven het noodzakelijke, bijkomende geld in. 

 

7 wijken

De zeven wijken die dit jaar deelnemen zijn: Dronkenlodderfos (Donkenborre, Loddershoek en Fossebaan) met het volkse boerenleven in de wijk. 

Klapscheut met het thema kermis, volkspelen en hopteelt. 

Stenebrug/Steenweg neemt deel met feiten van die WOI en de mobilisatie van Wambeekse soldaten.

De groep Langepijpe koos het thema van de bezetting, smokkel en nachtwacht. Het Dorp kiest voor Wambeek net na de oorlog met de terugkeer van soldaat Toone. 

Wijk Overdorp voorziet dan weer een groot feest voor het einde van de oorlog terwijl wijk Drogeweide eer brengt aan de soldaten en de gesneuvelden met de leuze ‘Nooit meer oorlog’. 

In het totaal zijn er meer dan 400 inwoners betrokken bij de opbouw en de uitvoering van de verschillende taferelen die zullen te bewonderen tijdens deze historische optocht. Het is in de streek met niets te vergelijken en vergt van iedereen een zware maar plezante inspanning, aldus Luc Sergooris.

 

Meer dan stoet

Deze Wammekse feesten bieden voor elk wat wils. Op donderdag 31 mei start men de festiviteiten met een groots opgezette seniorennamiddag in samenwerking met de Ternatse GOAR (Gemeentelijke Ouderen Advies Raad) 

Vrijdag 1 juni volgt dan een heuse rockrally. Niet minder dan 200 demo’s kwamen binnen om te kunnen optreden. De laatste uitgekozen groepen tonen hun kunnen tijdens zes verschillende optredens her en der in cafés van Groot-Ternat. 

Zaterdag 2 juni passeren er onder het thema “Van alles Wammeks” amusante momenten de revue.Heel wat schlagerzangers zijn nadien present. Yves Segers, Matthias Lens, Laura Lynn, de Romeo’s en Christof en Lindsay, geen kleine namen!

De vierde dag, zondag 3 juni, vinden de stoet en het groot volksfeest plaats met als toepasselijke titel” Wammek Vollenbak”. Wie deze mannen en vrouwen (!) kent, weet dat dit geen ijdel woord is! Nicky Jones, The Mates en Edje Ska en The Pilchards zorgen voor de ambiance. Nadien is het opnieuw tien jaar wachten vooraleer het dorp op die manier op stelten wordt gezet. Hopelijk zijn er in het centrum geen huizen die last gaan hebben van geluidsoverlast…

Voor zijn laatste keer als voorzitter is Luc Sergooris er gerust in dat door deze samenwerking van de wijken en verenigingen, het groot volksfeest vlot zal verlopen. Tien jaar wachten moet lonen!

Alle verdere informatie vinden jullie op de mooie site wambeek.be

 

Belleman