Een leven vol kruiden

Geen “ kruidje-roer-mij-niet” maar een jonge vrouw die van aanpakken weet, dat is het minste wat Belleman kan zeggen na zijn bezoek aan kruidenkwekerij “Duizendblad” van Yo De Beule. Trek jullie laarzen aan, neem de schoffel en we gaan samen het veld op aan de Monnikstraat 4 te Ternat.

Kruiden en jonge groenten

Zelf is ze niet meer tevreden met de naam ‘Duizendblad’, het bedrijf is immers geëvolueerd tot veel meer dan deze naam van het prille begin. Belleman vindt het als echte Griekenlandfan wel OK want de geleerde benaming ‘achillea millefolium’verwijst naar de Griekse held Achilles (herinner jullie de film Troy) die met het kruid zijn speerwonden verzorgde. Ook niet slecht: hopeloze vrouwen gooiden volgens de overlevering het kruid in het vuur op zoek naar een geschikte man…

Hopeloos is Yo De Beule zeker niet, ze heeft al een man net als vier kinderen. Ze weet daarentegen goed waar ze naartoe wil. Het zag er nochtans lange tijd niet naar uit dat het kweken van planten haar beroep zou worden. Ze studeerde Germaanse filologie aan de unief en kwam zo als journaliste terecht op verschillende redacties (van het blad van ‘Velt’, tot de ‘De Standaard’ en ‘Feeling’).Telkens ging het over de tuin en de natuur. Ze kwam op vele plaatsen en leerde snel, haar interesse voor het hele gebeuren groeide zienderogen.

Ze volgde een opleiding tot herboriste maar eigenlijk wist ze al heel veel. Genoeg om thuis aan de Ternatstraat te starten met een kleine kruidenkwekerij. In 2009 week ze uit naar de Kruisstraat voor een groter stuk grond. Hier konden klanten nog zelf komen plukken, iets wat nu niet meer kan. In 2011 startte ze met kruidenteelt voor restaurants en sindsdien levert ze heel wat aan deze sector.

Diversiteit in activiteit en product

Yo heeft nu haar plaats gevonden aan de Monnikstraat in Ternat. Ook in Opwijk beschikt ze over een serre voor bijkomende teelt. Het bedrijf is in niets te vergelijken met wat het was bij de start. Zo heeft Yo nu ook al wat medewerkers om alles tijdig te planten, te oogsten en te leveren. Enkel als het echt vriest, is er geen werk, de rest van het jaar weten ze daar wat gedaan.

Yo praat enthousiast over de organisatie en beheer van haar grond. Daarnaast beschikt ze ook over een gezonde visie over hoe het bedrijf economisch best kan renderen. Toch wil ze niet weg van haar kleinschalige en biologisch verantwoorde teelt. Het is echter meer geworden dan wat plantjes in de grond stoppen. Logisch gezien de grote diversiteit van het aanbod dat geteeld wordt. Het blijft hem niet bij een paar honderd kruiden. ‘Duizendblad’ levert nu ook slamengelingen aan winkels en restaurants. Het bedrijf droogt daarnaast ook kruiden voor allerlei infusen voor thee, maakt heel speciale azijnsoorten en creëert ook verschillende soorten kruidenzout.

Recent kwam het pas opgerichte warenhuis “Cru” van de Colruytgroep aankloppen met de vraag of Yo kon leveren. Een bijkomende uitdaging voor Yo, zeker als je weet dat deze warenhuisketen nog maar pas start en grootse plannen koestert. Toen Belleman er was, had Yo net een mevrouw aan de lijn die geïnteresseerd was in kruidenthee die de suikerrijke frisdranken op scholen zou kunnen vervangen. Aan ideeën en plannen duidelijk geen tekort. Yo kijkt dan ook creatief vooruit om aan deze nieuwe vragen op een gepaste manier te kunnen voldoen.

Eén van haar bedenkingen is ook waarom zouden al die gedroogde kruiden en hun verwerkingen uit het buitenland dienen te komen als we dit perfect op eigen bodem kunnen realiseren? Een bedenking die haar bedrijf mogelijkheden biedt.

Op de vraag van Belleman of de particulier nog terecht kan bij haar is het antwoord negatief. Wie deze producten van “Duizendblad” wil kopen, dient langs te gaan bij de winkels of kan terecht bij de “voedselteams” waarvan in Ternat een bloeiende afdeling bestaat. Voor een winkel ter plekke is er geen tijd meer over.

Belleman ( die gisteren nog proefde van het zout met oregano op het vlees, Lekker!!!)

Nog een kleine aanvulling: de soorten kruidenzout en de verschillende azijnen zijn te verkrijgen bij Horta Ternat