Eén tegen allen

Het politieke seizoen is gestart. De oppositie lijkt fit. De meerderheid, bij monde van een paar mensen, oplettend. Een Ternatse gemeenteraad met animo. Als we vergelijken met het ancien regime zat de vlam in de pijp.

Het was lang geleden dat er zoveel vragen en opmerkingen over uiteenlopende materie over en weer gingen. Ping en Pong wonen niet alleen in China. Frans Holsters en Steve Convents (Open VLD) hadden bedenkingen, SpaGroen XL  bij monde van Rutger Belsack en Guido Van Cauwelaert waren present en N-VA beseft dat er hier kan gescoord worden. Bewijs hiervan de vragen en gepaste opmerkingen van de tandem Sven De Paepe en Kristof De Leeuw.

Aan de andere kant van de pingpongtafel was het voor 95 % opnieuw schepen Gunter Desmet(CD&V-Volks) die deze opposanten telkens van antwoord diende.  Zelfs VT vond het moment daar en deed bij monde van Hannes Verdoodt een tussenkomst: “We vinden participatie belangrijk” was de bemerking aan het adres van een meerderheidsgenoot nadat oppositielid Sven De Paepe schepen Jozef Borremans de sneer had gegeven dat “participatie nu eenmaal extra tijd vraagt”.

Ook al wordt het herfst er hing een geurtje van wilde  Fa-limoenen in de lucht. Want, buiten voor onrustige beroepstoeschouwers, zijn deze assemblees niet direct joepie-vergaderingen en is de verfrissende pint achteraf welkom en een excuus om te blijven komen.

Deze alerte oppositie kan zijn rol spelen, ze zijn met genoeg om te wegen. Als vertrouwde toeschouwer maak ik mij de bedenking hoe lang schepen Desmet deze zware rol blijft spelen? Elk pingpongballetje wordt vakkundig opgehaald. Alles wat passeert is voor hem, een paar kleine (waarschijnlijk afgesproken) tussenkomsten van partijgenoten daar gelaten. Hij is onderlegd en ter tale zoals niemand in de Ternatse politieke cirkel. Maar volstaat dit om het spel vol te houden?

Wat gebeurt er als hij binnen een paar jaar, zoals intern afgesproken, uit het college verdwijnt? Wie zal dan repliceren op de raad? Zo ver zijn we nog niet en ik wil hier ook niet op vooruit lopen. Toch ben ik benieuwd. Enige nieuwsgierigheid is me nu eenmaal niet vreemd…

Belleman