En een dikke pens en een snee van het verken!?

Toen Belleman nog schapen had (toen de dieren nog spraken en geitenwollen sokken in sandalen geen schande) kwam er jaarlijks een vriend langs die wel zo een beestje in de vriezer zag zitten.
Het was een echte vleeseter: hij stond watertandend aan de poort van de weide te wachten tot hij zijn zijn tanden in een lekkere bout zou kunnen zetten. (sic)
 
Inmiddels zijn we lichtjaren verder en is bij de meesten onder ons de nood aan bergen vlees flink verminderd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat we niet zoveel dode beesten moeten achter de kiezen steken om te overleven. De periode van de jacht en visvangst is voor de meesten onder ons voorbij.
Groenten, fruit en vleesvervangers hebben een prominentere plaats gekregen op ons dagelijks menu. In mijn directe kennissenkring is er een veggiedag ingevoerd: één dag per week geen vlees of vis.
 
Mensen gaan op zoek naar andere manieren van eten zonder daarom vlees en vis af te zweren.
Belleman houdt van een lekker stukje vlees van bij de
vaste (navondt) slager maar realiseert zich ook dat de tijd van de grote hompen vlees voorbij is. Minder maar fijner is de gezonde boodschap. Dokter en bloeddrukmeter kijken immers mee in het bord…
 
Campagnes moeten ons bewust doen worden van ons eetgedrag. Vorig jaar werd Ternat zo de winnaar van “de dagen zonder vlees” in de categorie gemeenten. Ook dit jaar komt er via de gemeente een oproep voor deze actie die start op 10 februari.
 
Bedoeling is om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan van 1 tot 7 dagen per week, aan de deelnemers de keuze. Elke dag dat we er bewust mee bezig zijn is immers een dag die telt. Tegelijk verkleinen we zo onze ecologische afdruk, mooi meegenomen.
 
Voordeel is ook dat je de klassieke menu’s even achterwege laat en op zoek gaat naar nieuwe culinaire strapatsen. Op de internetpagina onderaan vind je trouwens 40 recepten die kunnen helpen. Als deelnemende gemeente/gemeenschap geef je meteen ook een stevig statement.
 
Wie meer informatie wenst over deze actie kan terecht op www.dagenzondervlees.be. (klikken op het logo onderaan volstaat)
Je kan dan ook lid worden van de Ternatse groep (belangrijk!) op www.dagenzondervlees.be/groepen/ternat-255497102.
 
Komaan: waar blijven die aardperen, zongedroogde tomaten en veggieburgers? Pascal Naessens met haar groenteschotels en ontelbare kookboeken kan er maar wel bij varen. Wij allen misschien ook, als ik de foto’s van hare Jambers en van haarzelf zie: verdikken ga je niet doen!
 
Ternat wint deze aktie, net zoals vorig jaar!
Belleman
www.dagenzondervlees.be/groepen/ternat-255497102