“En hebde gij meubelen…

Dan kunde gij trouwen mé a lief!”De meesten onder ons hebben dit uit volle borst(en) gezongen. Er was een tijd! Het spotliedje was de uitnodiging om te stap te zetten, eentje die vandaag wat minder gebeurt dan vroeger. Met de coronacrisis kwam het huwelijk opnieuw wat meer onder de spotlights. Vaak omdat het herhaaldelijk diende uitgesteld wegens de maatregelen of dat er te weinig publiek kon aanwezig zijn.

Steve Convents en Frans Holsters, Open-VLD Ternat, hebben goed rondgekeken en vragen een bijkomend punt op de gemeenteraad te zetten in deze. Lees maar even mee.

“Sinds het begin van de coronacrisis organiseren verschillende Vlaamse gemeenten officiële huwelijksplechtigheden in openlucht. Open VLD Ternat pleit ervoor om ook in Ternat trouwen in openlucht mogelijk te maken. Dat is niet alleen veiliger, maar ook romantischer volgens Open VLD. Het Burgerlijk Wetboek voorziet dat de gemeenteraad andere plaatsen kan aanwijzen als trouwlocaties. Het moet gaan om een openbare plaats met een neutraal karakter en waarvan de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht heeft. Door de huidige coronacrisis is trouwen in openlucht veel veiliger dan bijvoorbeeld in de trouwzaal van het gemeentehuis. Open VLD Ternat wil dat die mogelijkheid in de wet ook effectief benut wordt. Ook na de coronacrisis willen we dat trouwlustigen deze mogelijkheid blijven hebben.”

Raadslid Convents wordt zelfs licht poëtisch in zijn voorstel: “Je trouwdag zou de mooiste dag van je leven moeten zijn. Zelf denkt onze fractie alvast aan het park Kruikenburg. Het kan met het kasteel op de achtergrond een romantisch decor vormen voor wie elkaar het ja-woord wil geven onder een hopelijk stralende blauwe hemel”.

Misschien moet Ternat paraplu’s voorzien met het gemeentelijk logo? Enkel voor de directe familie natuurlijk…

Belleman