En ik ga naar de markt en ik koop ...

Loslopend wild is niet alleen een reeks op tv, het blijkt ook een recent fenomeen in ons aller Ternat, waar sommige snoodaards een stad willen van maken.

Wat er bij VLD onlangs gebeurde rond de stemming voor de lijstrekker was een ernstig teken aan de spreekwoordelijke wand. Du jamais vu, oordeel zelf!

Angelo Van Wilderen haalde het hier, ondanks dat hij overkwam van CD&V en hij het diende op te nemen tegen ‘echte’ blauwen. Op een bepaald moment waren de tegenkandidaten met drie: Rutger Belsack, Marc Faes en Hilde Van Overstraeten.

Ze werden van buiten de vergadering netjes gecoacht door oud-burgemeester Parys die achter de schermen nog probeert aan zet te komen. De drie kandidaten haalden het uiteindelijk niet.

Wat opmerkelijk is: Angelo kreeg geen enkele stem tegen want de uiteindelijke stemming leverde hem 13 stemmen op tegen 10 blanco. Blanco? Hadden de tegenkandidaten dan niet voor zichzelf gestemd? Op deze manier kreeg de toekomstige lijsttrekker geen enkele stem tegen, een unicum? Van een snelle inburgering bij de VLD gesproken. Hadden deze tegenkandidaten nog een aantal stemmen achter hun naam gekregen, waar niemand aan twijfelt, konden ze toch nog nadien gewicht in de VLD-schaal werpen? Jean Dooms krabt zich waarschijnlijk verbaasd in de schaarser wordende haren en doet moedig verder met zijn nieuwe lijsttrekker Angelo.

Quo vadis?

Als deze coup mislukt wat doe je dan als oud LVB-er?  Een nieuw initiatief organiseren of gaan aanleunen bij een andere lijst? Of blijf je toch trouw aan de blauwe gedachte? Wie zal het zeggen? De tijd dat er vanzelfsprekend een (stuk) schepenambt aan vasthing met een mooie maandelijkse vergoeding lijkt voorlopig ver weg. Armand Van Malderen was moediger en trok resoluut van bij start de kaart van het burgerinitiatief en zal waarschijnlijk op deze lijst terecht kunnen. Voor het burgerinitiatief een aanwinst want Armand is een denker en een werker die zijn dossiers kent.

Komen de overblijvende heren en dames van de vroegere LVB nu ook naar “Voor Ternat” zoals de nieuwe lijst heet, of gaan de “Springers” hier een stokje voor steken, bevreesd als ze zijn besmet te worden door ‘oude’ politiek? Als burgemeester Wachtelaer zich uiteindelijk realiseert welk vergiftigd geschenk hij in zijn mand kreeg met die twee jaar burgemeesterschap, acht ik de kans niet echt groot. Tenslotte heeft hij nu aan de nieuwe beweging verantwoordelijkheid af te leggen.

Voor sommigen wordt deze kwestie een prangend probleem. Zo is er een schepen (m) die graag op een bepaalde lijst wil opkomen. De vraag werd gesteld maar als voorwaarde om aan te sluiten vraagt hij zes jaar schepenambt…   

Als het hier niet lukt, misschien bij een andere lijst? De prijs is wat de zotten willen geven? Al is men populair en brengt men stemmen mee, ik vrees dat er voor dergelijke politiek niet langer een plaats is in Ternat. De kans is reëel dat hij alleen achterblijft als schepen van eigen zaken, weliswaar zonder de vergoeding en dan?

Zo zwerft er nog een potentieel aan stemmen rond op de Markt bijna als loslopend wild. Wie gaat ze met de lasso en wat lokaas binnenhalen of doet niemand nog de moeite en zal het vuur wel vanzelf doven als er niemand actie onderneemt?

Of deze stemmen een garantie zijn voor de noodzakelijke politieke vernieuwing die we dringend in Ternat kunnen gebruiken, is een ander paar mouwen. Wat niet wegneemt dat een bepaalde ervaring, sommigen hebben dat niet slecht gedaan, misschien toch elders onderdak kan vinden?

“Never say never” en zeker niet in de politiek. Wat vandaag onmogelijk is, kan morgen keiharde realiteit zijn. Terwijl ik dit schrijf zijn er misschien nog wat realpolitiekers bezig snode of mooie (!) plannen te smeden om politiek te overleven. Ieder kan zijn kans gaan, zo zit het systeem nu eenmaal in mekaar.  Come and see next week.

Belleman