Energie besparen voor het klimaat

Van 1 december tot 28 februari stond de Kyoto- of klimaatmobiel in Ternat. "Meer dan 150 mensen vonden er informatie over renoveren en energie besparen, 17 gezinnen tekenden in voor energiebegeleiding. 53 ingrepen rond energierenovaties zijn verder uitgewerkt, 23 offertes zijn reeds aangevraagd bij lokale aannemers". Schepen van duurzaamheid Guido Van Cauwelaert lijkt een tevreden man.

"Een begeleiding bestaat uit een doorlichting van de woning, een individueel besparingsplan per woning, een berekening van de beste ingrepen rond isolatie, verwarming en zonne-energie, begeleiding bij de uitvoering van deze ingrepen via lokale aannemers en hulp bij het aanvragen van de premies en renovatieleningen via de lokale woonconsulente", zegt Bruno Moens van de vzw Pajopower, eigenaar van de klimaatmobiel.

Alles samen kunnen deze 17 gezinnen jaarlijks tot 18 500 l mazout of 18 500 m³ gas, 61 000 kWh aan elektriciteit en 19 300 € aan energiekosten uitsparen. Tegelijkertijd vermindert hun CO2-uitstoot op jaarbasis ook met 63 ton CO2.

"Het uiteindelijke doel is om alle woningen in Ternat tegen 2040 energieneutraal en klimaatneutraal te maken", zegt schepen Van Cauwelaert. Vorig jaar reikte minister Schauvliege nog de Vlaamse Klimaatprijs uit aan dit - mede door Ternat ingediende - project omwille van de innoverende en resultaatgerichte aanpak.

Bruno Moens: "In het Pajottenland en de Zennevallei zijn met deze mobiel op 2 jaar tijd 307 gezinnen individueel begeleid rond de renovatie van hun woning. Al 136 woningen werden gerenoveerd na dit advies wat leidde tot een jaarlijkse besparing van 44 000 l mazout, 22 000 € en 116 ton CO2".

Gedeputeerde Tie Roefs lanceerde in navolging van het project nog vier klimaatmobielen, die ook de rest van Vlaams-Brabant zullen bezoeken om mensen aan te zetten tot renoveren en energie te besparen.

Belangstellenden kunnen nog steeds contact nemen Pajopower VZW: Bart Rogiers, 0486/19.07.74, benoveren@pajopower.be

Belleman