errare humanum est

Asterix en Obelix wisten het reeds: “errare humanum est”, “missen is menselijk”.We hebben het dan niet over de missen met scheefgezakt kroontje die een carrière ambiëren in de media, maar over het zich vergissen. Fouten maken is des mensen, ze durven erkennen is enkel weggelegd voor de moedigen.

Voor Georges Lowieken Bouchez durf ik echter op deze laatste regel een uitzondering maken. Hij verwart moed met blinde ambitie en overmoed ten koste van anderen. Er zijn er een paar van zijn geloofsgenoten die hem daar deze week pertinent op gewezen hebben, benieuwd hoe lang dit lesje zal bijblijven want zelfs dit openlijk te kakken zetten was voor hem een reden om glorieus in de krant te staan.

Ik durf deze week van deze uitspraak “missen is menselijk” soms mensen zijn misselijk maken. Zeker als ik het gedrag van sommigen op de Leuvense Oude markt zie. Dat het harde tijden zijn staat buiten kijf. Dat er veel mensen zijn die streng de regels opvolgen eveneens. Dat er rakkers rondlopen die hun ongenoegen over de regels moeten uiten ook geen probleem maar dat ze hierbij gedrag moeten vertonen dat anderen in gevaar brengt is voor mij een bewijs van mijn stelling: mensen kunnen ook misselijk zijn.

Als er een volgende, hopelijk selectieve, lockdown komt zal het pas doordringen dat het laatste feestje niet had gehoefd. Rijkelijk laat zeker voor de kwetsbaren onder ons voor wie de vieze russen terminaal kunnen zijn. De extra maanden die ons nog te wachten staan zullen met de winter in aantocht, voor ieder van ons harde noten worden. Voor de jongeren misschien nog het meest. Hun sociaal leven wordt, in wat normaal een mooie periode in hun leven moet zijn, sterk beknot. Er is echter geen andere oplossing op dit moment.

Toch zullen we deze noten samen moeten kraken, er is geen andere uitweg. Het moment om oog te hebben voor kleine noden in onze directe omgeving, een klein gesprek op veilige afstand kan een dag goed maken. Een boodschap doen en iemand herkennen achter zijn/haar vermomming doet een mens deugd.

De boodschap van de overheid was deze keer duidelijk, niemand heeft nog het excuus “wir haben es nicht gewustt”… Volhouden en durven vooruitkijken naar betere tijden is ook des mensen.

Belleman