Explosief Ternat

Als mensen mij elders vragen van waar ik ben zeg ik “Ternat de eerste afrit na Brussel als je naar de kust rijdt”. Wijsneuzen antwoorden dan: “Ja ik ken dat, ik hoor het elke ochtend vermelden op mijn radio wegens de file”. Ternat is populair. Als ik in het verre buitenland mijn woondorp moet uitleggen zeg ik meestal “Near Brussels…” want niemand kent België maar wel Brussel.

Deze week was Ternat alom in de nationale media, het was even crisis. Weliswaar geen langdurige crisis zoals onze politieke stuurloosheid, neen de crisis was kort bezworen, chapeau.

Ik kwam terug van een vergadering, wat ze tegenwoordig meeting noemen, en nam de afrit Affligem. Die van Ternat werd gesloten, zo vertelde mijn autoradio me nogal dringend. Een groot gaslek zorgde voor ondenkbare verkeersrust op de Assesteenweg en het afrittencomplex. Werken aan de ondergrond brengen nu eenmaal risico’s met zich, gasleidingen moet je best gerust laten.

Het was het moment niet om je aansteker gratis te vullen want het gas spoot onder hoge druk de lucht in. Op een krantensite kon je de walmen uit de put zien opstijgen. Politie alom, Fluvius in crisismodus. Fluvius, Latijn voor stroom/rivier, kreeg deze keer niet te maken met water maar met een opstandige gasbel. Het gaslek werd echter vrij snel efficiënt hersteld tot opluchting van de rokers uit de directe buurt en de chauffeurs die al snel opnieuw hun wat eenzame en verweesde Assesteenweg konden onveilig maken.

Met wat pech kwam Ternat in de media met slachtoffers, werd het een tweede Ghislengien (Gellingen) het dorp waar in 2004 niet minder dan 24 mensen het leven lieten na een gasexplosie in een industrieterrein. Een mens staat er niet bij stil, geluk wordt te vanzelfsprekend

Belleman