Feta in de oven

De zon op ons bord

Vluchtelingen, geldproblemen en onbetrouwbare politieke afspraken… Het zou kunnen gaan over ons landje maar Belleman heeft het over zijn geliefde Griekenland. De wat killere temperaturen van de laatste weken doen ons uitkijken naar de zon op een Grieks terras, liefst met een glaasje ouzo en wat lekkere hapjes (mezedes) ach Griekenland…

In afwachting doet Belleman een poging om jullie in een wat zuiderser stemming te brengen met een makkelijk te bereiden Grieks gerecht: feta in de oven.

Feta is een kaas die al een lange geschiedenis heeft. Oorspronkelijk is hij gemaakt van geiten- of schapenmelk. Nu vind je hem ook van koeienmelk. Hij smaakt vrij zout, dit zout dient om hem langer te kunnen bewaren. Hij is beschermd als typisch product, enkel kaas uit Griekenland mag de naam feta dragen. Feta verwijst naar de manier van versnijden: in plakjes. “Ena Feta” is in het grieks een boterham, vandaar de naam.

Eerst de ingrediënten:

Feta vind je in elk grootwarenhuis. Wij kiezen steevast voor Dodoni in een plastic kuipje. Als je dan nog kaas overhebt, kan je deze in het zoute vocht in de koelkast bewaren. Reken op 200 gr per persoon. Een bakje is 400 gr., dus voor twee personen.

Rijpe tomaten, liefst de langwerpige Roma-tomaat. Reken op twee tomaten per persoon.

Gedroogde oregano, een favoriet kruid in de Griekse keuken.

Groene of zwarte olijven. De zwarte geven nog meer zoutsmaak. Belleman geeft de voorkeur aan de groene Kalamata, de beste olijven ter wereld…

Wat look, niet overdrijven! Wat je ook kan doen om je looksmaak verfijnd toe te voegen: twee teentjes look pletten en even in een stevige geut olijfolie opwarmen en laten afkoelen. (Griekse Koroonelki, je vindt ze in de AD onderaan het schap, de benaming staat enkel in het Grieks vermeld, 1 literfles met bovenaan een oortje).

Aan de kook!

Snij de tomaten in partjes (4) en haal de pitjes eruit. Als je dit niet doet, krijg je te veel vocht in de schotel. Snij de feta in blokjes van +/- 3 op 3 cm en leg deze naast mekaar in een ovenschotel. Dan komen de tomaten, leg ze wat in het rond in de schotel  en laat de kaas zichtbaar. Voeg de olijven en de snippers look toe en dan strooi je oregano over het gerecht in wording.

Dan giet je de olijfolie over dit alles. Voldoende maar ook weer niet te veel, je kan nadien op je bord nog wat olie toevoegen. Hierover nog wat peper, geen zout! Zet deze schotel in een voorverwarmde oven van 180 ° voor ongeveer 25 minuten. Dan nog een vijf minuten onder de grill. Je gerecht is klaar!

Wat stokbrood en een rood wijntje maken dit compleet. Laat het buiten maar regenen: wij hebben Griekenland op ons bord…

Belleman