Gamba's: het nieuwe, duurzame streekproduct uit Ternat.

Wie een gesprek heeft met Eric De Muylder, een bio-ingenieur uit Dilbeek die een gepaste stek vond in Ternat, beseft meteen dat dit een man met 'drive' en visie is. 
Als ingenieur was hij actief aan de Kuleuven. Hier begon zijn passie voor het samenstellen van natuurlijke voeders. Dit is nog steeds zijn hoofdactiviteit. De voeders worden samengesteld volgens specifieke wensen van de klant en wereldwijd uitgevoerd.

Gamba's uit Ternat! 
Je staat er niet bij stil, maar bij het begin van de nogal 'technische' rondleiding doorheen zijn bedrijf was jullie Belleman meteen gewonnen voor dit unieke project. 
Niet alleen omdat Belleman graag gamba's lust maar ook omdat dit draait om een mooi en duurzaam project waarbij niet over één nacht ijs werd gegaan.
In grote serres staan reusachtige geïsoleerde reservoirs opgesteld (2 x 55.000 l. en 2 x 110.000 l.) Water dat in een gesloten circuit op regelmatige basis wordt doorgepompt. Door het feit dat de gamba's in een natuurlijke omgeving groeien, zijn ze ook vrij van antibiotica en resistent tegen kwaadaardige bacteriën.

Veel water inderdaad maar Eric recupereert het regenwater dat op de serres valt en voegt hierbij zout. Zo gaat het om 700 m³ regenwater aangevuld met 14 ton zout. Dit alles met de bedoeling om de natuurlijke biotoop van de beestjes na te bootsen.
De ruimte waarin de bassins staan wordt niet extra verwarmd maar wel blijft het water op een temperatuur van 27 graden. Hiervoor wordt een warmtepomp van slechts 1,5 kwh gebruikt, een voorbeeld van energiezuinig werken.

De larven van deze gamba's worden aangekocht in de USA en komen in het bedrijf in een 'nursery' (de afdeling nieuw geborenen) terecht. Hier verblijven de minuscuul kleine beestjes vier weken vooraleer ze naar de grote reservoirs gaan. Hygiëne en secure opvolging zijn hier belangrijk. Het proces wordt computergestuurd beheerd zodat bij de minste afwijking kan worden ingegrepen. Een sms-systeem houdt Eric en zijn gambaboer stipt op de hoogte.

Als er bestellingen binnenkomen worden de volwassen dieren uit het laatste reservoir gefilterd. Eric noemt dit zijn levende stock.
De beestjes kregen dan de dag ervoor geen voeder meer zodat het darmkanaal leeg is. Een groot voordeel want net dit gevuld darmkanaal kan de smaak verpesten. 
Eenmaal uit het water worden de gamba's op ijs gelegd. De koudbloedige dieren gaan op deze manier 'slapen' en zijn dus kraakvers als ze door de klanten worden afgehaald. 
Verser kan niet.

Met dit duurzame product mikt Eric op de lokale markt want dit lokaal werken is een belangrijk element in een duurzame aanpak.
Hij heeft al een aantal restaurants als afnemers in de regio maar ook particulieren kunnen bij hem terecht. 
Het hoeft dus niet om grote hoeveelheden te gaan. 250 gr. of een kilo, alles is mogelijk. Je kan ook aantallen bestellen, in een kilo zitten er zowat vijftig stuks.

Wie Eric's gamba's wenst te kopen, kan elke zaterdagvoormiddag tussen 10 en 12 u. terecht op de Heirbaan 56 in 1740 Ternat, toegang langs de Bodegemstraat.
Met de feestdagen kan je er ook terecht op donderdag 24 en 31 december tussen 11 en 12 u. en tussen 16 en 17 u.
Grotere hoeveelheden bestel je best vooraf via ericsgambas@gmail.com.
Alle info op www.ericsgambas.be

Belleman