Geen diesel maar dolken!

Ik was er geraakt, blijkbaar kwam mijn benzine nog in aanmerking om toegelaten te worden tot ’t Stad. Lucky me? Mijn oor, de ganse verplaatsing kostte bijna twee uur maar kom een Jagger (Jong, Actie en Gepensioneerd) heeft tijd.

Tussen het beeld van de man die een hand weggooit en het Schoon Verdiep, zag ik een meneer staan die het niet makkelijk bleek te hebben. Eenmaal dichterbij zag ik de reden: een mes of beter dolk stak in de ‘arme’ man zijn rug. Ik weet wel dat mensen die Latijn spreken wat hebben met dolken, vraag het maar aan Caesar, maar dit was toch niet normaal. Dit moet onverhoeds gebeurd zijn want normaal is deze man sterk op zijn hoede. De laatste weken op zijn ‘achterhoede’, er staan anderen in de frontlinie.

Het was een (voor)naamgenoot uit dezelfde provincie, die zich argeloos ‘beste burgemeester van de wereld’ laat noemen, die hem dit had gefikst. De dader komt nochtans oorspronkelijk ook uit Vlaamse middens, maar de blauwe ambitie had blijkbaar even overgenomen. In Aarschot zat immers een mevrouw te wachten, het mocht wat vooruitgaan na 190 dagen. Hij zelf was inmiddels Minister van Samenleven geworden. Als ze in Ternat een directeur Mens hebben had hij gedacht, mogen ze op Vlaams niveau wel een Minister hebben voor Samenleven. Het gaat hem hierbij niet om de post maar om de mensen.

Het bloeden stelpte moeilijk bij de gekwetste, zelfs zijn kostuumkraag in velours vertoonde de eerste sporen. Een hippe, ongewapende passant bood hem nog wat wit poeder aan tegen de pijn, maar de alles vernietigende blik die hierop volgde, vertelde meer dan een Catilinarische redevoering van Cicero.

Op mijn vraag wat ik kon doen, schudde hij met het hoofd. “Dat gaat wel over, daarvoor gaan we niet achteruit. Ze komen wel met knikkende knieën terug om zich te verontschuldigen. Dan gaan zij bloeden, neen nu nog niet Frank! Wat me verrast is dat mijn bloed zo rood is, ik hoop dat Pauleken  Trekijzer dat niet gemerkt heeft. Amicis inimicis promptus!*”

Belleman (alter ego)

* Ik sta klaar voor vriend en vijand