Geronimo komt eraan!

Belleman sprak met de mannen van Geronimo, een club van verzamelaars van militaire voertuigen uit Affligem.

Geronimo ? Uit de tijd dat Belleman nog cowboy en indiaan speelde? Niks te indiaan lees maar mee!

Tijdens de tweede wereldoorlog mochten Amerikaanse paratroepers voor hun eerste sprong naar een cowboyfilm kijken. Je raadt het al de naam Geronimo was populair in die periode en zeker na een paar pinten bleef deze pakken. Pinten uit schrik of om stoer te doen, in ieder geval springen deden deze mannen.

De eerste para die sprong riep Geronimo. Drank, nog onder invloed van de film? In ieder geval is dit traditie geworden bij de US paratroepers. De kreet bleef.

Ternat kan op Sinksenmaandag de groep vrijwilligers met deze historische naam aan het werk zien. Een 100-tal verzamelaars van militaire voertuigen rijden door onze regio. Vorig jaar verzorgden ze een mock-battle WW2 aan het gemeentehuis van Ternat en stelden ze hun voertuigen ten toon in den Dreef. Het spektakel werd geapprecieerd en smaakte naar meer.

Geronimo steekt nu een tandje bij met een ‘run’ in het teken van De Groote Oorlog.

Een moeilijkere opdracht om deze oude materialen te vinden. Samen met “De Patrouilleurs”, wordt op Sinksenmaandag een educatief, historisch correct, levende tentoonstelling opgebouwd rond de kerk in Ternat.

Vanaf 11.00 uur zal een werkende 14-18 Belgische veldkeuken soep maken op basis van een origineel recept. Wie wil kan proeven! Er wordt een medische hulppost met authentieke ambulance tentoongesteld samen met een commandowagen. Een militaire smidse wordt opgezet en een maxim-mitrailleuse op hondenkar vervolledigt het tafereel.

De hondenkar wordt getrokken door Belgische trekhonden. Van deze honden zijn er nog twee, het teefje moet eerstdaags bevallen, dus dit wordt even spannend. Vanaf 12u komen er een honderdtal militaire voertuigen aan in de Dreef. Het gaat om echte collectiestukken ( kijk eens op de facebook van Geronimo ) Vanaf 13.00 uur kunnen de kinderen een rondje meerijden met een White Halftrack. Om ook de “oudere mannen “, lees ex-dienstplichtigen, iets te gunnen: zet uw legermuts nog eens op, kom in militaire kledij en je krijgt een ritje aangeboden.

Om 15.00 uur komt er een luchtgevecht met tweedekkers van Belgische makelij. Stampe en Vertongen waren Antwerpse vliegtuigbouwers.

Om de boel compleet te maken: bij toeval ontdekte men op het terras van Kamiel in Ternat een WW2 Duits benzinevat. Het is een raadsel hoe dat daar gekomen is of toch weer niet?

Belleman