Grrrrrr

Neen, Belleman is niet boos. Ik herhaal hier gewoon de nummerplaat van een sportieve wagen die deze morgen voor mij reed: Grrrrrr. 2.000 euro kost deze straffe gepersonaliseerde plaat of is het opnieuw 1.000?

De bestuurder geeft hier een boodschap. Is ze duidelijk? Is ze sarcastisch? Is de chauffeur boos? Wie zal het zeggen, mijn eerste idee was: oei een gevaarlijk mens voor mij. Maar zo reed de wagen helemaal niet, er werd voorbeeldig gereden in het dagelijkse sluipverkeer van een kleine gemeente als Essene.

Misschien is deze Grrrrr bedoeld als een gemeende “F*ck U” naar de camera’s die men in de zone TARL aan het installeren is. Camera’s met nummerplaatherkenning zodat je vrouw thuis kan volgen waar je nu opnieuw uithangt en of ze de aardappelen al op het vuur mag zetten. Of is het om de boosdoeners schrik aan te doen, let op “God (TARL) is watching you”. Het oog van de alles ziende dat vroeger boven de Leuvense kachel hing…

Voor die rakkers voor wie het nodig is, is het nodig. Een wat rare zin die toch duidelijk is.

Een gepaste opmerking bij deze: opnieuw speelt de burger met dergelijke cameracontrole een deel van zijn privé kwijt. Maar wie maalt er nog om? De tijdsgeest is er rijp voor. Wie mensen blijft bang maken krijgt deze dodelijke gelatenheid en volgzaamheid. Schrik is en blijft immers een slechte raadgever.

Maar we moeten toch dringend die boeven opsluiten, of die belastingontduikers (de camera kijkt ook of je belasting betaald is), of die transmigranten? Brave mensen moeten geen schrik hebben, ze mogen zelfs mooi lachen naar de camera. Misschien kijkt er wel een bevallige agente mee aan de andere kant? De opgestoken middenvinger in beeld zal minder welkom zijn… Een gepersonaliseerde plaat daarentegen kan wel: Grrrrr. 2.000 of 1.000 euro, je krijgt het wel te horen als je je plaat aanvraagt.

Belleman