Helden vind je zelden, tenzij…

Tenzij in Ternat! Jawel, beste lezers, Ternat heeft zijn helden en dan bedoel ik niet die van 11 november.

Gisteren was ik te gast bij drie helden: Geo Raspé, Luk Platteau en Ivo Platteau, drie gereputeerde toneelspelers die zich hebben voorgenomen vijf dagen na elkaar de (komische) held uit te hangen.

Niet dat ons trio zwaar overmoedig wordt maar “Helden” is de titel van het toneelstuk van Gérald Sibleyras dat in openlucht door Tijl wordt gebracht op de site van kasteel Kruikenburg. De drie nog strijdvaardige veteranen zijn in het rusthuis beland en worden daar, oh ramp, gedomineerd door zuster Madeleine. Het geeft aanleiding tot komische situaties en intense emoties die ook het nodige drama bevatten. Voor het publiek wordt het in ieder geval lachen geblazen. Regisseur Bram De Win is al aan zijn vijfde productie toe voor Tijl. Voor hem gaat het om drie speelvogels die er op uit zijn om elkaar te plagen. Het lijkt wel uit het leven gegrepen want Ivo, Luk en Geo durven elkaar ook in het werkelijke leven wel eens “ambeteren”.

Deze drie zijn in Ternat meer dan bekend voor hun acteerkunsten. Geo speelt al jaren hoofdrollen bij Tijl. Luk was onder Michel Platteau jaren actief bij het toneel Kruikenburg en werkte ook al vaak mee bij Tijl. Ivo verdiende zijn sporen bij ’t Konseir en Tooch. Het zal er dus stuiven tijdens deze vijf dagen als je al deze ervaring op elkaar los laat.

Ik vroeg hen om een anekdote uit hun acteursbestaan. Deze was snel gevonden.

Ivo herinnert zich dat hij ooit een dode duif voor de voeten van een tegenspeelster diende te gooien. Door slechte timing gooide hij echter het dode beest recht in het gezicht van de collega. Moedwillig ? Wie zal het zeggen?

Geo vertelt over zijn middeleeuwse broek waarmee hij ook al tijdens de repetities miserie had gehad, ze hing nog aan zijn lijf met één knop. Tijdens de opvoering diende hij een actrice over zijn schouder te gooien, net op dat moment begeeft de knop en zakt zijn broek in volle scène op zijn enkels. Het publiek kreeg zijn onderbroek met bloemekes te zien, hilariteit alom! Zijn gat te dik (hoewel) of ook een bewuste act?

Luk diende in het stuk “ De tante van Charlie” van regisseur Paul Van Bossuyt vrouwenschoenen te gaan kopen in de winkel. Toen de verkoper hem de schoenen met hoge hakken zag proberen, reageerde deze ”doet u maar” en trok zich discreet terug. Waarschijnlijk had deze andere fantasieën in het hoofd dan een toneel? Ik ben vergeten te vragen of Luk deze schoenen soms nog draagt…

Praktisch:

Speeldata: vanaf dinsdag 30 augustus tot zaterdag 3 september, vijf opvoeringen.

Locatie: Kasteel Kruikenburg, telkens om 20 u.

Reserveren kan best via 02/582.20.68. Je dient er wel rekening mee te houden dat vrijdag en zaterdag al zijn uitverkocht. Snel wezen is dus de boodschap en vergeet de geschikte kledij niet want er wordt buiten gespeeld.

Musate Ternat, het koor EigenWijs en De Ploter werken mee aan deze productie. Het stuk wordt gespeeld ten voordele van het Ternatse seniorenproject “De (g)ouden babbel”.

Belleman